Feijóo ha optat per un to molt dur contra Pedro Sánchez, a qui acusa de corrupció (EFE/Kiko Huesca)

Feijóo acusa Sánchez de "corrupció política": "A vostè la història no l'amnistiarà"

Pedro Sánchez l'ha acusat de no tenir "projecte polític" i de normalitzar els pactes amb l'extrema dreta

Ferran Vila CabanasActualitzat

La llei d'amnistia ha centrat la intervenció del líder del Partit Popular, Alberto Núñez Feijóo, en el debat d'investidura de Pedro Sánchez.

"A vostè, senyor Sánchez, la història no l'amnistiarà", li ha dit al president del govern espanyol en funcions, a qui ha acusat de voler "humiliar tots els espanyols" i de "corrupció política" per haver pactat l'amnistia pel seu interès personal, i no pas per l'interès general:

"Aquesta legislatura neix d'un frau: el que es planteja avui a la cambra no es va votar a les urnes. Prendre decisions contra l'interès general a canvi d'interessos personals és corrupció política." 

Per Feijóo, Sánchez "no ha aconseguit el suport de ningú; el que ha fet és comprar-lo". Davant d'això, diu, no tindrà "l'Espanya callada que voldria" per aprovar una amnistia que "no millora la convivència, sinó que la destrueix i divideix el país en dos":

"L'Espanya silenciosa que desitgen no la tindran. No a l'amnistia, no a ignorar les víctimes de l'independentisme, no a donar l'esquena a més de la meitat dels espanyols."

"Què diran, senyors socialistes, quan els independentistes tornin a propiciar un cop d'estat?", ha preguntat Feijóo al candidat socialista, de qui diu que tindrà "l'únic que vol: la presidència, però també un govern impossible que patirem tots els espanyols".

També li ha retret el seu paper en un futur retorn de Carles Puigdemont:

"Del seu pas per la presidència en quedarà el record de l'expresident Puigdemont arribant a Catalunya sense cap reprovació. I, per això i molt més, a vostè, senyor Sánchez, la història no l'amnistiarà."

Feijóo ha acusat Sánchez de voler "humiliar" Espanya amb els pactes amb l'independentisme (Europa Press/Alejandro Martínez Vélez)

El líder del PP ha defensat el "no" a Pedro Sánchez, per "seguir dient sí a una nació de ciutadans lliures i iguals", i ha acusat el president del govern espanyol en funcions d'haver "delirat" durant el discurs en què ha exposat el programa de govern:

"Això d'avui no ha sigut un discurs; ha sigut un deliri. La majoria d'espanyols no hem perdut la raó. Jo no abandonaré la majoria constitucional d'aquest país."

Així mateix, Feijóo ha assegurat que Sánchez "ha perdut el poc crèdit que li quedava" i que "no té límits per satisfer" la seva "ambició personal". "La majoria dels espanyols no hem perdut la raó, i no els abandonarem", ha assegurat l'expresident gallec.

Per Feijóo, Sánchez no pot parlar en nom d'Espanya ni tan sols en nom dels votants socialistes, "a qui va mentir". A més, ha negat que hi hagi cap majoria progressista

"Ni són majoria ni són progressistes, tret que Junts hagi enterrat allò que li quedava de Convergència i Unió."

El líder del PP ha recordat a Pedro Sánchez les declaracions del seu govern oposant-se a l'amnistia (Eduardo Parra/Europa Press)

En el seu discurs, que ha acabat en crits de "president" des de la bancada del PP, Feijóo també ha donat l'"enhorabona" als independentistes, que assegura que han "espremut bé" els socialistes, "i el que els queda":

"Jo felicito els independentistes. Millor tenir un president dòcil que no pas un de fiable."

En aquest sentit, ha advertit Pedro Sánchez que "no el busqui" quan "l'independentisme li falli", perquè "ha liquidat la història del PSOE".


Sánchez recorda els contactes del PP amb Junts

En la rèplica, el president espanyol en funcions ha retret a Feijóo que no tingui projecte per a Catalunya i que no hagi parlat "d'economia, ni de drets socials, ni laborals, ni de l'emergència climàtica ni d'habitatge".

Per això l'ha acusat de no tenir "projecte polític" i de normalitzar els pactes amb l'extrema dreta:

"Vostè ja serà per sempre qui ha unit la dreta tradicional a la ultradreta de Vox."

A més, ha lamentat que "des de fa 30 anys el PP no reconeix la legitimitat de cap govern, excepte els governs del Partit Popular", i ha fet broma de la insistència del partit a voler tornar a les urnes:

"No entenc que tingui tantes ganes de repetir les eleccions, si vostè ja les va guanyar. La Constitució diu que es respecti el resultat de les eleccions, no que es repeteixin."

El president del govern en funcions també ha recordat a Feijóo que tant el PSOE com Sumar han explicat quines reunions han fet amb Junts, i ha reptat Feijóo a explicar quins contactes hi han mantingut ells.

"Jo no soc president perquè no em venc ni venc els espanyols", li ha respost el líder del PP en el torn de rèplica.

Sánchez ha retret al PP l'aliança amb Vox (EFE/Daniel González)

Al matí, en un discurs que ha durat gairebé dues hores, Sánchez ha defensat que l'amnistia és "perfectament legal" i que està en sintonia amb la Constitució. Es tracta de "fer de la necessitat virtut", ha assegurat. 


Abascal parla de "cop d'estat"

El líder de l'extrema dreta de Vox ha acusat Sánchez de preparar un cop d'estat amb les "minories separatistes" i s'ha referit a Hitler per dir que també va arribar al poder a través d'unes eleccions. 

En aquest punt, Francina Armengol ha instat a retirar la referència a "cop d'estat" i a "dictadura" per referir-se a Sánchez. Abascal s'hi ha negat i la presidenta ha anunciat, posteriorment, que ho faria la mesa d'acord amb el reglament. 

Abascal ha acusat Sánchez de posar en marxa un cop d'estat (EFE/Daniel González)

Abascal també ha acusat el president del govern espanyol en funcions de "liquidar l'estat de dret" i ha apuntat que el Congrés "no pot coaccionar el poder judicial". Així mateix, ha recordat a la bancada socialista les declaracions de membres del govern assegurant que l'amnistia era il·legal.

Al final de la intervenció, Abascal s'ha compromès a fer el que calgui per aturar "el cop", i n'assumirà les conseqüències. 

Sánchez ha evitat contestar a la intervenció de l'extrema dreta, però sí que ho ha fet breument el portaveu socialista, Patxi López, que ha defensat la història del seu partit i ha titllat d'"insult a la intel·ligència" les paraules d'Abascal. En aquell moment, els diputats de Vox han abandonat l'hemicicle.

El portaveu socialista ha demanat la paraula després de la intervenció de l'extrema dreta (EFE/Kiko Huesca)

La votació no serà fins demà, quan es preveu que Sánchez la guanyarà per majoria absoluta.

Anar al contingut