"Segundo premio" és un retrat ficcionat de Los Planetas, el mític grup d'indie rock de Granada (ACN/La Terraza films)

El cinema català triomfa a Màlaga amb "Segundo premio", d'Isaki Lacuesta i Pol Rodríguez

La coproducció catalana que ha guanyat la Bisnaga d'Or està basada en el grup de música indie Los Planetas i situada a la Granada dels 90

RedaccióActualitzat

"Segundo premio", que el cineasta gironí Isaki Lacuesta ha codirigit amb el barceloní Pol Rodríguez, s'ha emportat la Bisnaga d'Or a la millor pel·lícula espanyola del Festival de Màlaga. La coproducció catalana també s'ha emportat el premi Bisnaga de Plata a millor muntatge i Lacuesta i Rodríguez han rebut la distinció de millor direcció.

La pel·lícula està basada en el grup de música indie Los Planetas i situada a la Granada de finals dels anys 90. De fet, és una aproximació absolutament lliure i original a la llegendària banda i als enfrontaments entre els seus components.

Se centra en la creació d'un disc, del mateix títol que el film, que es considera cabdal per a la història de la música espanyola. Entre l'elenc d'actors i actrius hi ha Daniel Ibáñez, Stéphanie Magnin, Cristalino i Mafo.

El certamen lliura dos reconeixements a millor pel·lícula. La Bisnaga d'Or al millor film iberoamericà ha recaigut en "Radical", de Christopher Zalla. 

El palmarès de la 27a edició del festival, que s'ha fet públic aquest dissabte al migdia, el completen altres films amb empremta catalana: "Los pequeños amores", de la sevillana Celia Rico Clavellino, en què ha participat 3Cat, ha estat reconeguda amb el premi especial del jurat.

També s'ha endut el premi a la millor actriu de repartiment per l'actuació d'Adriana Ozores.

Un fotograma del film "Pequeños amores" (Europa Press)

"Pájaros", de Pau Durà, també amb participació de 3Cat, ha estat premiat amb la Bisnaga de Plata per la interpretació de Luís Zahera com a millor actor. Ha compartit el premi amb Joaquín Furriel per "Descansar en paz".

El nou film de Durà és una road-movie en què dos tipus peculiars s'uneixen en un viatge catàrtic que recorre tot Europa, dels aiguamolls de l'Empordà a Romania, seguint la ruta migratòria de les grues.

"La casa": premi del públic, millor guió i música

També ha acumulat reconeixements "La casa", dirigida pel valencià Álex Montoya, amb la Bisnaga de Plata i el premi del públic. També s'ha emportat el guardó al millor guió i millor música, a banda que la crítica li va lliurar el Premi Feroz.

Adapta fidelment la novel·la gràfica de Paco Roca per reflexionar sobre la família i el dol. Després de la mort del pare, tres germans es reuneixen a la casa familiar on van passar els estius d'infància. Un d'ells és David Verdaguer, convertit en un escriptor angoixat.

Entre el repartiment hi ha Luis Callejo, Óscar de la Fuente, Olivia Molina, María Romanillos, Lorena López i Miguel Rellán.

El llargmetratge català "Nina", d'Andrea Jaurrieta, s'ha erigit amb el premi especial del jurat de la crítica. La millor actriu ha estat la cubana Lola Amores, per "La mujer salvaje" i el  millor actor de repartiment Gabriel Goiti, per "Descansar en paz"

Per completar el palmarès, l'actor Javier Cámara ha rebut el premi honorífic del festival.

Màlaga és el gran aparador del cinema espanyol, arribat d'arreu de l'Estat i amb totes les llengües representades, però també de tota l'Amèrica Llatina.

Enguany, s'ha arribat a la xifra rècord de 50 coproduccions arribades des de Catalunya, entre llargmetratges, documentals i curts. 
 

Tot el palmarès del 27è Festival de Màlaga
 

· Bisnaga d'Or a la millor pel·lícula:

"Segundo premio"
 

· Bisnaga d'Or a la millor pel·lícula iberoamericana:

"Radical"

· Bisnaga de Plata al premi especial del jurat:

"Pequeños amores"
 

· Bisnaga de Plata a la millor direcció:

Isaki Lacuesta i Pol Rodríguez per "Segundo premio"
 

· Bisnaga de Plata a la millor actriu:

Lola Amores per "La mujer salvaje"
 

· Bisnaga de Plata al millor actor:

Luis Zahera per "Pájaros" i Joaquín Furriel per "Descansar en paz"
 

· Bisnaga de Plata a la millor actriu de repartiment:

Adriana Ozores per "Los pequeños amores"
 

· Bisnaga de Plata al millor actor de repartiment:

Gabriel Goiti per "Descansar en paz"
 

· Bisnaga de Plata al millor guió:

Álex Montoya per "La casa"
 

· Bisnaga de Plata a la millor música:

Fernando Velázquez per "La casa"
 

· Bisnaga de Plata a la millor fotografia:

"Golán"
 

· Bisnaga de Plata al millor muntatge:

Javi Frutos per "Segundo premio"
 

· Bisnaga de Plata al premi del públic:

"La casa"

ARXIVAT A:
Cinema
Anar al contingut