El cas de l'escola de Canet no és únic: preguntes i respostes sobre el 25% de castellà

Cap llei d'educació, ni catalana ni espanyola, dicta un percentatge en llengua vehicular

Actualitzat

Declaracions que no s'ajusten a la realitat han afegit més llenya al foc en el cas de l'escola de Canet de Mar obligada per la justícia a impartir el 25% de les classes en castellà. 

La família que va reclamar més hores lectives en castellà ha reivindicat el bilingüisme i ha criticat Educació per la gestió del cas, en una carta enviada als mitjans de comunicació

El text conté imprecisions, com ara quan es refereixen al fet de ser el primer centre on s'aplica el 25% de castellà.

I el cas és que totes les parts, també els partits polítics que s'hi han posicionat, han fet el mateix. Hem sentit declaracions imprecises o directament afirmacions que no són certes, començant pel fet que no estem davant d'una sentència, sinó d'unes mesures cautelars.

Responem algunes de les preguntes que envolten el cas. 
 

A l'escola de Canet s'apliquen mesures cautelars

El 25% de castellà que des de dijous s'aplica en una aula de P5 de l'escola Turó del Drac, de Canet de Mar, no respon a cap sentència, sinó a les mesures cautelars dictades pel TSJC mentre no es resol la demanda de la família que requereix un 50% de castellà a l'aula.

El tribunal s'adreça directament a la direcció del centre per complir les mesures.
 

El conseller d'Educació pot assumir la direcció de l'escola?

En les últimes hores, la presidenta del Parlament, Laura Borràs, ha demanat que el conseller Josep Gonzàlez-Cambray assumeixi la direcció del centre de Canet de Mar per protegir l'equip directiu, tal com va fer la consellera Clara Ponsatí l'1 d'Octubre.

El Departament no aclareix si el conseller podria assumir-la i considera que no es pot frivolitzar amb un tema tan sensible.
Primer pla del conseller d'Educació, Josep González-Cambray, durant la seva intervenció al ple d'aquest dijous 3 de juny. (Horitzontal)
Primer pla del conseller d'Educació, Josep Gonzàlez-Cambray (ACN)
 

El cas de Canet és únic?

Des del 2005 hi ha hagut un centenar de demandes en què la justícia ha donat la raó a les famílies.

Una vuitantena de centres han aplicat aquest 25% de castellà en matèries troncals, des del 2014, afectant tot el grup de l'alumne demandant.

Una vintena de casos estan recorreguts o s'han dictat mesures cautelars.

Què diu la llei?

Cap llei d'educació, ni catalana ni espanyola, dicta un percentatge en llengua vehicular. És un jutge qui determina que la proporció "raonable" de castellà ha de ser del 25%.

El que sí que es recull per llei és que l'alumnat ha d'acabar l'ensenyament obligatori amb les competències assolides en totes dues llengües.

En els últims resultats de les proves de competències bàsiques de 4t d'ESO, la puntuació mitjana en llengua catalana va ser un 76,5 i en llengua castellana un 78. Uns resultats que s'han mantingut en l'última dècada.

Vista general de l'edifici de l'escola Turó del Drac, de Canet
A l'escola Turó del Drac s'ha començat a aplicar el 25% de castellà en una classe de P5 (Europa Press/David Zorrakino)

 

Desembre del 2020: el TSJC sentencia el 25% a tot el sistema educatiu 

Fins al moment, les sentències del TSJC es referien a demandes de casos concrets, però, ara fa un any, el tribunal va resoldre que aquest percentatge de castellà s'ha d'aplicar a totes les escoles i instituts catalans.

És la resposta a una demanda del Ministeri d'Educació el 2015, a l'època del ministre Wert, contra la preinscripció escolar a Catalunya.

Fa unes setmanes, el Tribunal Suprem va desestimar el recurs de la Generalitat a aquesta sentència. Per tant, és ferma i d'obligat compliment.

 

I a partir d'ara?

La conselleria ha iniciat un estudi centre a centre per tenir una fotografia exacta de la realitat lingüística de cada escola i institut.

El Ministeri d'Educació, com a part demandant, ha de demanar l'execució de la sentència.

 

ARXIVAT A:
Educació Català
NOTÍCIES RELACIONADES
VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut