Credit Suisse havia demanat un gest públic per calmar els mercats

El Banc Central suís intenta calmar la crisi de Credit Suisse i diu que l'ajudarà si cal

El banc fa neguitejar el sistema financer, després de les fortes caigudes de les borses europees

RedaccióActualitzat

El Banc Central de Suïssa ha anunciat que donarà liquiditat al Credit Suisse si cal. Ho ha dit dimecres al vespre, en un comunicat conjunt amb l'Autoritat de Supervisió dels Mercats Financers de Suïssa. 

Després que els nervis dels mercats financers s'hagin traslladat aquest dimarts a Europa, amb un dels 20 principals bancs com a actor destacat, les autoritats confirmen que Credit Suisse compleix els requisits més elevats de capital i liquiditat aplicables als bancs.

Asseguren que estan seguint molt de prop l'evolució de l'entitat, i ho fan en estret contacte amb el Departament Federal de Finances per garantir l'estabilitat financera.

El Banc Nacional Suís i l'Autoritat de Supervisió dels Mercats Financers de Suïssa afirmen en el comunicat que els problemes de determinats bancs als EUA no suposen un risc directe de contagi per als mercats financers suïssos. Els estrictes requisits de capital i liquiditat aplicables a les institucions financeres suïsses, assenyalen, garanteixen la seva estabilitat.

L'entitat havia demanat una estona abans a les autoritats suïsses que li mostressin públicament el seu suport. L'entitat se sent prou forta per seguir endavant en solitari, però demana un cop de mà per calmar els mercats. I ja han tingut resposta.

"Que un banc suís pugui arribar a caure pot ser molt perjudicial per la seva economia. Per tant jo interpretaria que les autoritats financeres i governamentals suïsses faran tot el necessari per intentar frenar aquesta caiguda", assegura Pablo Larraga, professor de finances de l'Institut d'Estudis Financers.

Credit Suisse ha caigut aquest dimarts un 24% pels dubtes dels inversors. Tot plegat ha castigat també les cotitzacions de la majoria de bancs del continent. I posa pressió al Banc Central Europeu, que aquest dimecres, en teoria, ha d'apujar els tipus d'interès.


Europa, preocupada

En aquest cas, Credit Suisse no està sota el paraigua ni de l'euro ni del Banc Central Europeu, però els governs d'aquest costat i l'altre de l'Atlàntic estan preocupats pel risc de contagi després de les fortes caigudes de les borses arreu del món. Els experts el veuen com la baula més feble, perquè fa temps que arrossega problemes, però no creuen que es pugui generalitzar. 

"Jo estic fent referència a una contaminació borsària, però jo crec que des del punt de vista de solvència de la banca europea en general i espanyola en particular, jo crec que no hi ha cap motiu per la preocupació".

Amb la pressió d'aquests últims dies sobre el sector bancari, un dels principals accionistes de Credit Suisse han decidit no ajudar-lo més. Es tracta del Banc Nacional Saudita, que ha avisat que no hi abocarà més diners.

Ja fa mesos que la crisi del Credit Suisse s'allarga, sent un dels bancs europeus que està donant més maldecaps.

Credit Suisse havia demanat un gest públic per calmar els mercats (Reuters/Arnd Wiegmann)

 

Gestió bancària de risc

Credit Suisse ha pres durant anys decisions d'inversió arriscades. El 2022 el banc zuriquès va registrar pèrdues per valor d'uns 7.400 milions d'euros, 4,5 vegades més que el 2021, afectat per la seva exposició a firmes de risc amb problemes financers com Arxecs o Greensill. 

A l'octubre l'entitat va presentar un pla per reestructurar el negoci; volia tornar a enfocar-se en la gestió del patrimoni dels seus clients, i deixar les apostes més arriscades. 

Es tracta d'un pla a tres anys, però en els últims mesos molts clients han retirat els seus fons, i els propietaris del banc, els accionistes, estan perdent la paciència perquè no veuen resultats.

NOTÍCIES RELACIONADES
VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut