Barcelona

El bacteri "E. coli", conegut i temut per especialistes

Les recents intoxicacions per cogombres a Alemanya han dirigit tota l'atenció mediàtica al bacteri "E. coli". Tanmateix, no és la primera vegada que brots d'aquest bacteri arriben a la població.

Actualitzat
L'"E. coli" és un bacteri que viu als intestins dels animals de sang calenta (mamífers, ocells). Existeixen moltes classes d'"E. coli", la major part de les quals són inofensives per als humans, i fins i tot n'hi ha de beneficioses. Tanmateix, existeixen variants patògenes que sí que poden causar infeccions.

Als EUA és on se n'han donat més casos documentats, possiblement perquè també va ésser allà on es va detectar un d'aquests brots, per primera vegada, l'any 1982.

En aquella ocasió es va tractar de contaminació en unes hamburgueses, que van provocar centenars d'infeccions entre la població. Tot i que inicialment els casos únicament anaven associats a carn bovina en mal estat, aviat van aparèixer casos en d'altres productes.

Així, l'any 1996 una infecció en una coneguda marca de sucs de taronja posava l'alerta sobre la propagació del bacteri a d'altres aliments; i és que, com es va descobrir, els fems podien actuar com a vehicle en la transmissió dels bacteris.

També estan documentats casos de contaminació en espinacs i enciams en conegudes cadenes de "fast food" de diferents estats nord-americans, o, fins i tot, en els productes de grans multinacionals de l'alimentació.

Ara per ara, els especialistes segueixen considerant que el millor antídot contra les variants patògenes d'"E. coli" és l'adequada manipulació i transport d'aquells productes que van destinats a la cadena alimentària.
Anar al contingut