Puja el pessimisme a Espanya (Nathan Cowley / Pexels)

El 2020 començarà amb més pessimistes que optimistes per primer cop en cinc anys

Segons una enquesta de Gallup Internacional, un 35% dels espanyols creu que l'any vinent serà pitjor que el 2019

Actualitzat

Sembla que, a l'hora de fer balanç, els espanyols no veuen gaire clar com anirà el 2020. Segons l'enquesta "Final d'any" de Gallup Internacional, afronten el 2020 amb més pessimisme que optimisme.

Un 35 dels enquestats creu que l'any que ara comença serà pitjor que el 2019, enfront d'un 29% que pensa que serà millor. Un 33% opina que serà igual.

Aquesta tendència cap al pessimisme s'havia començat a notar el 2015, però ara és la primera vegada que els pessimistes superen els optimistes.

Felicitat individual

La cosa canvia quan cadascú mira cap a casa seva. Des del punt de vista individual, sis de cada deu (59%) se senten "feliços" i un de cada deu (13%) "molt feliç".

Segons això, Espanya estaria per sobre de la mitjana mundial de felicitat, que és del 69%. Encara per sobre hi ha les mitjanes de l'Àfrica (86%) i l'Amèrica Llatina (78%).

La directora de Sigma Dos, Rosa Díaz, ha explicat aquesta doble visió:

"L'Índex Global d'Esperança reflecteix la situació política i econòmica, mentre que l'Índex de Felicitat revela percepcions personals, estretament relacionades amb la forma de ser dels habitants de cada país."

 

La Unió Europea és la segona regió més desmoralitzada del món, després del Pròxim Orient.

Els més optimistes en relació amb el 2020 són a Nigèria (73%), el Perú i Albània (70%) i el Kazakhstan (67%). A l'extrem contrari, els més pessimistes són al Líban (76%), Hong Kong (68%), Jordània (60%) i Itàlia (59%).

L'enquesta s'ha fet a 45.676 persones del món.

Anar al contingut