El 155, l'autogovern i l'autodeterminació de Catalunya, en els programes de PSOE i Podem
Pedro Sánchez i Pabo Iglesias en actes electorals

El 155, l'autogovern i l'autodeterminació de Catalunya, en els programes de PSOE i Podem

Coincidències i divergències entre les dues formacions respecte a punts clau dels seus programes electorals que afecten directament Catalunya

Albert CalatravaActualitzat

El 6 de juliol del 2013, l'aleshores secretari general del PSOE, Alfredo Pérez Rubalcaba, admetia a Granada de manera clara: "la via és obrir la Constitució en un sentit federal". El seu partit tancava amb els barons autonòmics l'anomenada Declaració de Granada, després arribaria la Declaració de Barcelona del 2017 i el reconeixement de l'Espanya plurinacional.

La proposta de programa que presenta el PSOE aquest 2019, rebaixa l'objectius del partit. Tres pàgines dedicades al model territorial. Els socialistes aposten per impulsar l'autogovern i rebutgen el 155 permanent i el dret d'autodeterminació.

"El model territorial del PSOE continua sent l'únic camí viable per superar l'actual crisi. Ni des del dret d'autodeterminació ni des d'un estat d'excepció territorial amb caràcter permanent a través de l'article 155 CE, pot construir-se el futur."

El text recull també el reconeixement de les singularitats dels territoris i més bona definició d'aspectes identitaris, culturals i lingüístics.

Pel candidat socialista, Pedro Sánchez, "cal acabar amb la crispació, amb la confrontació territorial, parlar dins de la Constitució i l'estat de les autonomies".

Només un paràgraf del programa d'Unides Podem per parlar del que anomenen "resolució del conflicte català", l'aposta per un referèndum pactat en què la formació morada defensa l'encaix de Catalunya dins de l'Espanya plurinacional. Apel·len a construir un procés de reconciliació que permeti el diàleg i a arribar a acords. El candidat de la coalició, Pablo Iglesias, sosté que "l'estat plurinacional, vol dir també defensar més autogovern, les diverses identitats i llengües".

"La gestió viable del conflicte a Catalunya passa per construir un procés de reconciliació que permeti el diàleg i arribar a acords. Apostem per un referèndum pactat en el qual Podem defensarà un nou encaix per a Catalunya a Espanya."

 

En què coincideixen PSOE i Podem?

Tots dos partits sí que coincideixen en algunes receptes, com ara modificar el model de finançament autonòmic. El PSOE planteja una modificació de la regla de despesa, més flexibilitat a les comunitats:

"Incloure en la Constitució les decisions fonamentals sobre el repartiment de les competències financeres i els principis d'acord amb els quals es produeix la distribució dels recursos. Establir en la Constitució, per donar-li més transparència, la forma d'operar dels mecanismes d'anivellament financera i de garantia del principi de solidaritat territorial. Garantir la participació dels territoris en la concreció del model a través d'una configuració diferent del Consell de Política Fiscal i Financera."

Podem, que se solucioni els problemes de les autonomies infrafinançades:

"Aquest nou sistema ha de garantir que s'assoleixin, almenys, tres condicions: en lloc d'estar basat en un «sostre de despesa», que impedeix que els drets de la ciutadania siguin efectius per la via de limitar els recursos de les Autonomies per prestar serveis públics, es basarà en un "sòl d'ingressos», que permetrà finançar serveis públics dignes a tot Espanya; totes les comunitats autònomes rebran més finançament que la que reben en l'actualitat, ja que cal tenir en compte que, a part de la seva tradicional infrafinançament, les retallades posteriors al 2009 es van fer recaure de manera desproporcionada sobre elles; i es reduirà la desigualtat territorial pel que fa a finançament."

Els dos programes també coincideixen a reclamar que el Senat es converteixi en una veritable cambra de representació territorial i punt de trobada de les comunitats autònomes.

ARXIVAT A:
Eleccions 28APSOEUnides Podem
Anar al contingut