Actuació d'Ed Sheeran als MTV Europe Awards
Ed Sheeran ha guanyat el premi a millor artista a la gala dels MTV Europe Music Awards (Reuters/Marton Monus)

Ed Sheeran i BTS regnen als MTV europeus, marcats per la defensa dels drets LGTBIQ+

Lil Nas X guanya el premi al millor videoclip amb "Montero" i Aitana és reconeguda com la millor artista espanyola

Juli Rodés AlmerActualitzat

El cantant i compositor britànic Ed Sheeran és el gran guanyador dels premis MTV Europe Music Awards, que l'han coronat com a millor artista i que han reconegut "Bad Habits" com la millor cançó.

Després d'una gala 2020 virtual, els guardons europeus de la cadena MTV han recuperat la presencialitat prepandèmica a Budapest, la capital d'Hongria.

Per aquest motiu, l'edició 2021 ha estat marcada per la defensa dels drets del col·lectiu LGTBIQ+, perseguits pel govern presidit per Viktor Orbán.

Un fotògraf amb els colors del col·lectiu LGTBIQ+ a la mascareta (Reuters/Marton Monus)

Per la catifa vermella hi han desfilat, per exemple, els hongaresos Adam Hanol i Marton Pal, coneguts activistes que són parella i que van poder adoptar un fill abans que el govern hongarès ho prohibís.

Els hongaresos Adam Hanol i Marton Pal es fan un petó a la catifa vermella (Reuters/Marton Monus)

Ha estat la primera vegada, també, que un artista trans ha actuat als MTV EMA. "Estic emocionada i molt agraïda a MTV. La censura de qualsevol forma d'amor és fastigosa, i això és una manera d'oposar-s'hi", ha declarat l'alemanya Kim Petras a la catifa vermella.

Kim Petras, la primera artista trans que actua en els MTV Europe Music Awards (Reuters/Marton Monus)

Encara a la catifa vermella, l'activista Jeetendr Sehdev ha lluït una americana amb el missatge "Orbán, love wins" ("Orbán, l'amor guanya") a l'esquena.

L'activista Jeetendr Sehdev ha lluït un missatge per a Viktor Orbán (Reuters/Marton Monus)

 

Saweetie i la model Winnie Harlow, a la catifa vermella(Reuters/Marton Monus)

Dalt de l'escenari, la rapera nord-americana Saweetie, guardonada com a millor artista revelació i presentadora de la gala, ha proclamat: "Aquesta nit, EMA vol dir 'Música per a tothom'. Sempre he dit que hem d'assegurar-nos que ens respectem els uns als altres, d'acord? Per això és tan important que fem costat a la comunitat LGTBIQ+."

Actuació de la nord-americana Saweetie (Reuters/Marton Monus)

Els altres grans guanyadors de la nit han estat els sud-coreans BTS, reis del K-pop, que s'han endut quatre guardons: millor artista pop, millor banda de K-pop, millor grup i millor grup de fans.

Els italians Maneskin, guanyadors d'Eurovisió, han estat reconeguts com la millor banda de rock.

Els italians Maneskin, millor grup de rock (Reuters/Marton Monus)

El premi al millor artista electrònic ha estat per al DJ i productor francès David Guetta.

La nord-americana Nicki Minaj ha rebut el premi a la millor artista de hip-hop.

El britànic YUNGBLUD amb fans, a la catifa vermella (Reuters/Marton Monus)

El premi al millor artista alternatiu ha estat per al britànic YUNGBLUD, que ha dit: "És un premi a la individualitat, a un nen de 13 anys del nord d'Anglaterra que estava completament espantat de ser qui era". I ha afegit:

"Si ets allà fora i sents que no pots ser qui ets, pots ser-ho. Continua lluitant, continua sent brillant. La teva imaginació i la teva individualitat és el millor que tens."


La guanyadora de la categoria millor push ha estat la nord-americana Olivia Rodrigo.

El colombià Maluma ha estat guardonat com a millor artista llatí, premi al qual aspirava la catalana Rosalia.

Actuació del colombià Maluma (Reuters/Marton Monus)

La també catalana Aitana, premiada recentment amb un Ondas al fenomen musical de l'any, ha estat reconeguda com a millor artista espanyola, passant per davant d'Ana Mena, C Tangana, Colectivo Da Silva i Pablo Alborán.

Els MTV Europa han recuperat la presencialitat amb una gala plena d'actuacions (Reuters/Marton Monus)

El guardó al millor videoclip ha estat per a "Montero (Call Me By Your Name)", del nord-americà Lil Nas X, amb el qual ja va guanyar el premi al millor vídeo de l'any a la gala dels MTV Video Music Awards, celebrada al setembre a Nova York, que també li va reconèixer la millor direcció i els millors efectes especials.

L'artista no ha pogut ser presencialment a la gala i ha enviat un missatge de vídeo disculpant la seva absència, deguda -ha explicat, fent broma- a la seva feina a Taco Bell, la cadena de menjar ràpid on havia començat a treballar i on va tornar aquest estiu, per bé que ara com a director d'innovació.


La gala ha estat plena d'actuacions, entre les quals les dels premiats Ed Sheeran, Maneskin, Saweetie, YUNGBLUD i Maluma, i també les de Kim Petras i dels nord-americans Imagine Dragons.
Actuació de Maneskin (Reuters/Marton Monus)
ARXIVAT A:
LGTBIQ+Música
Anar al contingut