Dos agents de Patrimoni Cultural dels Carabinieri van localitzar la peça per casualitat (Carabinieri)

Dos policies troben casualment una estàtua del segle I aC robada fa 10 anys a Roma

Dos carabinieri van veure l'escultura, un "togatus" de marbre valorat en 100.000 euros, en una botiga d'antiguitats a Brussel·les

Actualitzat

Troben per casualitat a Brussel·les una estàtua romana del segle I aC robada en un parc arqueològic de Roma fa 10 anys. Els carabinieri detenen un comerciant italià per tràfic il·lícit de béns culturals.

Dos agents de la divisió de Patrimoni Cultural dels Carabinieri que eren a la capital belga per una altra investigació internacional van veure, a principis d'any, la peça en un aparador al barri de Sablon de Brussel·les, famós per les seves botigues d'antiguitats.

Els agents hi van anar a fer una volta després de la feina i es van fixar en aquesta peça de marbre de mida natural, un "togatus" -estàtua d'un home en toga- sense cap.

 

L'escultura del segle I aC  és de marbre i de mida natural (Carabinieri)

 

Van desconfiar de l'origen de l'estàtua, que sospitaven que era italiana, i consultant els fitxers del banc de dades Leonardo de béns culturals robats van trobar que el "togatus" havia estat robat el novembre del 2011 del parc Villa Marini Dettina, un parc arqueològic als afores de Roma, i del qual s'havia perdut la pista 

L'escultura va ser confiscada per ordre de la Fiscalia de Roma després d'una ordre d'investigació europea acceptada per les autoritats belgues i repatriada el febrer passat.

 

 

La investigació posterior de la secció de Patrimoni Cultural i Arqueològic dels Carabinieri, en col·laboració amb la Direcció General de la Inspecció Econòmica de Bèlgica, va destapar el tràfic il·lícit de béns culturals d'un comerciant italià que feia servir un pseudònim espanyol per a les seves activitats delictives.  L'home va ser detingut i acusat de rebre béns robats i de l'exportació il·legal de l'estàtua

L'escultura del "togatus" és considerada un exemple de la màxima expressió històrica i artística del patrimoni cultural italià i té un valor estimat d'uns 100.000 euros al mercat de les antiguitats.

L'estàtua va torna a Itàlia el febrer passat (Carabinieri)

Itàlia porta a terme una tasca continuada de recuperació d'art i patrimoni arqueològic i històric saquejats o robats a través d'una secció especial de la policia que opera internacionalment i amb el suport del Departament de Protecció del Patrimoni Cultural del Ministeri de Cultura italià.

 

ARXIVAT A:
ItàliaPatrimoniArqueologia
Anar al contingut