Women In Music Days
Women In Music Days
Programació especial

Dones en la música

Del 2 al 8 de març del 2020, Catalunya Música oferirà una programació especial per destacar i posar en valor el talent de les dones dins el món de la música des de diferents àmbits: la interpretació, la direcció i la creació. A més de promoure la igualtat de gènere en la indústria de la música. Catalunya Música se suma així al projecte Women in Music Days, impulsat per primera vegada per la Unió Europea de Radiodifusió (UER). Un projecte en el qual s'han inscrit 373 emissores de ràdio públiques de tot el món oferint i compartint continguts amb el punt de partida comú: el Dia Internacional de les Dones de la Unesco (8 de març).

Programació de concerts i directes de Catalunya Música

Tots els concerts programats durant la setmana en les diferents franges de programació de l'espai "Els concerts de Catalunya Música", de dilluns a divendres, a les 11 h, a les 16 h i a les 20 h; dissabte, a les 11 h, i diumenge, a les 11 h i a les 20 h, tindran com a protagonistes destacades les dones en alguna de les diferents facetes musicals: la interpretació, la direcció i la creació. Així, hi trobarem noms destacats de la interpretació com ara la soprano Iúlia Léjneva, la saxofonista Jess Gillam, la pianista Varvara, la violinista Janine Jansen i la pianista Gabriela Montero, entre d'altres; de direcció d'orquestra amb Dalia Stasevska, Sofi Jeannin, Patricia Kopatchinskaja i Valentina Peleggi, i de la composició amb obres de Fanny Mendelssohn, Matilde Salvador, Cecile Chaminade, Britta Byström, Judith Weir, Clara Schumann, Josephine Lang, Johanna Kinkel, Alma Mahler, Nadia Boulanger i Sofia Gubaidulina, per citar-ne algunes.

A més, a "Els directes de Catalunya Música" s'oferiran dues transmissions protagonitzades també per dues dones: el dimarts 3 de març, a les 20 h, el recital de la soprano egípcia Fatma Said i el pianista Eric Schneider, des de l'estudi 2 de la Casa de la Ràdio de Baviera, a Munic, i el divendres 6 de març, a les 19 h, el concert de l'Orquestra de la Ràdio Sueca, des del Berwaldhallen d'Estocolm, dirigit per la soprano i directora Barbara Hannigan, que cantarà i dirigirà en el mateix concert.

De dilluns a divendres

El magazín matinal "Tots els matins del món", que presenten Ester Pinart i Joan Vives, de 7 h a 10 h del matí, dins la secció "Avui esmorzem amb...", cada dia comptarà amb una convidada amb qui conversaran sobre la temàtica "Dones i música".

A les 10 h, "El compositor de la setmana", serà la nord-americana Amy Beach. L'espai monogràfic que presenta Montse Aguilera estarà dedicat a la primera dona americana que va compondre una simfonia, la Gaèlica, una obra extensa en quatre moviments. El seu catàleg d'obres considerable va aparèixer en paral·lel a la seva intensa activitat com a concertista, pels Estats Units però també per Europa.

A les 15.30 h, l'espai "Cafè Jazz", que presenta Pilar Subirà, dedicarà cada dia el programa a veure el jazz en clau femenina dins d'una temàtica diferent. Dilluns "El clàssic de la setmana" estarà protagonitzat per les instrumentistes femenines que van redefinir el jazz: Lili Hardin Armstrong, Alice Coltrane, Mary Lou Williams, Mary Osborne, Emily Remler, Melba Liston, Vi Redd, Marjorie Hyams, Marian McPartland i Beryl Booker. Dimarts "El trio clàssic" estarà dedicat als trios de la pianista Geri Allen. Dimecres "Les veus del jazz" seran les cantants de les grans orquestres de la dècada del 1930: Mildred Bailey, Ivie Anderson, Ethel Waters, Bessie Smith, Billie Holiday, Adelaide Hall i les Boswell Sisters. Dijous explorarà les "Interseccions" entre les veus del trio Mediaeval i el jazz escandinau. Tancarà la setmana amb "L'era de les big bands" i la música per a orquestra de Maria Schneider i de Miho Hazama.

Dissabte

A les 13 h, Marta Lanau, que presenta el programa de músiques del món "Les cordes de l'ukelele", presentarà una selecció de peces on les protagonistes seran grans noms femenins de la "world music": artistes veteranes i d'altres més joves, totes elles amb la vocació comuna de reivindicar els drets i el paper de la dona en la societat, amb propostes sonores que van més enllà del previsible i que trenquen clixés. Alguns exemples: Oumou Sangaré, Fatoumata Diawara, Angélique Kidjo i Daymé Arocena, entre d'altres.

A les 19 h, Ignasi Pinyol i Aleix Palau oferiran una edició especial del programa "Directe a l'òpera" amb l'audició d'una òpera de nova creació: "Je suis narcissiste", de la compositora catalana Raquel García Tomàs. Una coproducció de l'Òpera de Butxaca i Nova Creació, el Teatro Español, el Teatro Real i el Teatre Lliure. L'audició íntegra d'aquesta òpera es farà al costat de la seva autora, Raquel García Tomàs, i les cantants solistes que van protagonitzar l'estrena, les sopranos Elena Copons i Maria Hinojosa. Conversaran amb les tres convidades sobre l'obra abans i després de l'audició. Aquesta òpera ha estat nominada en els "International Opera Awards" en la categoria d'òperes de nova creació.

A les 23 h, el programa "Via Jazz", que presenta Pilar Subirà, oferirà una edició especial del seu espai amb una selecció del bo i millor de les veus femenines del jazz actual, amb música de Terri Lyne Carrington, Anat Cohen, Esperanza Spalding, Mary Halvorson, Ingrid Laubrock, Yazz AhmedKris Davis, Linda Oh, Tia Fuller, Renee Rosnes i Marilyn Crispell.

Diumenge

A les 9 del matí, el programa "I tu, què escoltes?", que presenten Àlex Robles i Víctor Garcia de Gomar, es dedicarà a dones compositores. Diferents músics i artistes de renom recomanaran obres de compositores. Serà un programa "coral", dedicat a les dones que componen.

A les 13 h, "El violí vermell", el programa de música de cinema que presenta Xavier Cazeuneve, estarà dedicat a la compositora islandesa Hildur Gudnadóttir, guanyadora de l'Oscar per la banda sonora del film "Joker" i autora, entre altres obres, de la banda sonora de la sèrie "Chernobyl".

A les 17 h, el programa d'entrevistes "Solistes", que presenta Xavier Chavarria, entrevistarà la pianista i compositora catalana, resident a Corea del Sud, Elisenda Fábregas.

A les 18 h, es farà la reemissió del programa especial "Les dones de Clara", que va servir el desembre del 2019 per commemorar els actes de celebració del 200 aniversari del naixement de la gran pianista i compositora Clara Schumann.

"Les dones de Clara" va fixar la mirada en ella i en catorze dones, les més importants i necessàries que hi va haver al llarg de la seva vida i que van servir per donar una visió molt personal, íntima i singular de Clara Schumann. Al llarg del programa es van descobrint i coneixent gràcies a la participació de totes les dones de Catalunya Música que han assumit un personatge, una dona de l'entorn de la Clara. Elles van ser Ester Pinart, Sara Utrillo, Montse Aguilera, Olga Cardús, Marta Millà, Elena Busto, Pilar Subirà, Eulàlia Benito, Alba Quinquillà, Maria Montes, Marta Lanau, Vanessa Esteve, Pilar Cugat i amb la col·laboració de Montse Virgili de Catalunya Ràdio.

"Les dones de Clara" és un programa escrit i narrat per Victòria Palma amb la direcció artística de Dolors Martínez. El muntatge musical és de Pau Blasi.

A les 22 h, "Els homes clàssics", Albert Galceran i Pedro Pardo, dedicaran el programa a la soprano Conxita Badia i tot el seu entorn musical, és a dir, repassaran els músics (homes i dones) amb els quals va treballar, i la sentirem cantar al costat de la pianista Alícia de Larrocha per acabar el programa.

Projecte Women in Music Days de la UER

La Unió Europea de Radiodifusió (EBU/UER) ha convocat per primera vegada el projecte internacional Women in Music Days al voltant del 8 de març, Dia Internacional de les Dones de la Unesco, per destacar i posar en valor el talent de les dones dins el món de la música.

La UER ha demanat a la gran comunitat d'emissores de ràdio públiques que en formen part la seva implicació per tirar endavant el projecte, que consisteix a reproduir continguts musicals en els quals les dones tinguin un paper rellevant, per subratllar la seva importància dins el fet musical. S'han inscrit en el projecte 373 emissores de ràdio a tot el món, inclosa Catalunya Música.

La UER és la principal aliança mundial de mitjans públics representada per 116 membres de 56 països d'Europa, el nord d'Àfrica i l'Orient Mitjà. Els membres de la UER estan integrats per gairebé 2.000 canals de difusió, entre serveis de televisió, ràdio i plataformes online, que ofereixen una gran quantitat de continguts per a un públic potencial superior a mil milions de persones a tot el món, en 160 idiomes diferents.

La Unesco també participa d'aquesta iniciativa. L'International Women Day (IWD) es commemora el 8 de març i és el punt de partida del projecte. L'objectiu de l'IWD 2020 és promoure la igualtat de gènere al món.

 

#DonesiMúsica

#WomenInMusicDays

#EachforEqual

Anar al contingut