Japó

Mor l'exprimer ministre japonès Shinzo Abe després de ser tirotejat en un acte electoral

Un home li ha disparat per l'esquena durant un acte de la campanya de les eleccions de diumenge al Japó, l'han portat en helicòpter a l'hospital on ha mort poques hores després

RedaccióActualitzat

L'exprimer ministre del Japó Shinzo Abe, de 67 anys, ha mort aquest divendres víctima d'un atemptat durant un míting de la campanya electoral per a les eleccions parcials al Parlament del país, que se celebraran aquest diumenge.

Ho ha assegurat la cadena de televisió pública japonesa NHK després que Abe entrés en parada cardiorespiratòria i fos portat per via aèria a l'hospital:

"Segons membres del Partit Democràtic Liberal, l'exprimer ministre Shinzo Abe, que ha estat tirotejat durant el seu discurs, ha mort en un hospital de la ciutat de Kashihara, prefectura de Nara, on estava rebent tractament. Tenia 67 anys."

Abe estava fent un míting al mig del carrer a la ciutat de Nara, a l'oest del país, quan un home li ha disparat dos trets a l'esquena. En aquest vídeo es poden veure els últims segons del discurs d'Abe, i com detenen l'atacant:


En un primer moment no s'han donat dades concretes de la seva situació clínica, però el primer ministre Fumio Kishida ha explicat als periodistes que Abe estava molt greu:

"S'està fent tot el possible per reviure'l. Estic pregant des del fons del meu cor perquè se li pugui salvar la vida."

El portaveu del govern japonès ha confirmat la detenció de l'autor dels trets, a qui la policia ha identificat com a Tetsuya Yamagami, un home de 41 anys veí de Nara, exmembre de l'exèrcit del Japó i actualment sense feina.

Tetsuya Yamagami, un home de 41 anys veí de Nara, ex membre de l'exèrcit del Japó i actualment sense feina.
L'home que ha tirotejat Shinzo Abe, identificat com a Tetsuya Yamagami, aquest divendres retingut per un policia de paisà (Reuters)

Segons la policia, Yamagami els ha explicat que no li agradava Abe i que per això li ha disparat. Per xarxes socials han circulat fotografies i vídeos que mostren com Yamagami s'acosta a Abe i li dispara amb una arma de fabricació casolana:

 

Els actes electorals al Japó solen fer-se al carrer i pràcticament sense mesures de seguretat, per la pràctica absència de criminalitat violenta i d'atemptats.

L'últim atemptat d'aquest tipus va passar el 2007, quan un membre de la màfia va matar a trets l'alcalde de Nagasaki.

Cal remuntar-se al 1960 per trobar-ne un altre, quan un jove va assassinar el cap del Partit Socialista amb una espasa de samurai durant un míting.


El més jove i durant més anys al poder

Nascut el 1954 a Tòquio en una família amb una llarga tradició política, Shinzo Abe va estudiar ciències polítiques al Japó i als Estats Units, i va començar la carrera política el 1993.

En pocs anys es va fer un lloc dins del Partit Democràtic Liberal, el PDL, i es va fer famós per la seva posició contra Corea del Nord, fama que el va catapultar al capdavant del partit.

El 2006, amb 52 anys, va convertir-se en el primer ministre més jove en arribar al càrrec des dels anys 40, però un any després va plegar per motius de salut.

Després d'un període d'inestabilitat, amb molts relleus al capdavant del partit i del govern, el 2012 Abe va tornar a encapçalar el PDL i va tornar a assumir el càrrec de primer ministre.

Va guanyar les eleccions del 2014 i del 2017, però el 2020, quan ja s'havia convertit en el primer ministre amb més anys al càrrec, va tornar a plegar, també per motius de salut.

Se'l considera el principal impulsor dels Jocs Olímpics de Tòquio que s'havien de celebrar el 2020, però es van acabar celebrant amb un any de retard, el 2021, per la pandèmia.

Shinzo Abe fent campanya per a les eleccions del diumenge, el 22 de juny a Tòquio (Reuters)

Donava suport al seu delfí

Abe continuava sent una figura molt rellevant al PDL, i ara feia campanya en favor de l'actual primer ministre, Fumio Kishida, que va ser ministre d'Exteriors al govern d'Abe del 2012 al 2017, i a qui es considera el seu delfí.

D'ideologia conservadora, el PDL ha governat el Japó de manera gairebé ininterrompuda des de la seva fundació, el 1955. Llavors es van ajuntar el Partit Liberal i el Partit Democràtic per fer front al Partit Socialista, i la nova força política va guanyar totes les eleccions fins al 1993.

Abe ha estat el gran artífex de la recuperació de l'estabilitat i l'hegemonia del partit i, segons els analistes, les eleccions d'aquest diumenge havien de confirmar la figura política de Kishida al capdavant del partit de manera autònoma respecte a Abe.

Les eleccions que se celebraran d'aquí a dos dies són per renovar parcialment el Parlament del Japó, i el PDL espera revalidar l'àmplia majoria que hi té.

Quan Abe encara era viu a l'hospital, el govern ha dit que no tenia previst ajornar les eleccions, però la majoria de partits grans han aturat les campanyes electorals.

Mostres de condol d'arreu del món

Després de l'atemptat han plogut les mostres de condemna, de solidaritat amb Abe i els seus i també desitjos de recuperació que han enviat líders polítics d'arreu del món

Molts dels missatges han sortit de la reunió de ministres d'Exteriors del G20 que s'està fent a Bali, entre els quals, el rus Serguei Lavrov, que ha estat el primer a parlar.

Després que s'ha sabut que Abe havia mort a l'hospital, els missatges s'han convertit en mostres de condol i també de record de la figura política de Shinzo Abe.

El secretari d'Estat dels Estats Units, Anthony Blinken, ha qualificat d'"impactant" i "profundament pertorbadora" la notícia de la mort d'Abe, que ha estat un gran partidari que el Japó augmentés la relació amb aquest país.

L'ambaixada de la Xina al Japó ha enviat el condol a la família, i ha assegurat que l'exprimer ministre assassinat havia fet "contribucions per millorar la relació" entre els dos països.

El president de Taiwan, Tsai Ing-Wen, ha dit que el seu país ha perdut "un amic important i íntim" i el món "un líder important", mentre el de Corea del Sud, Yoon Suk-Yeol, ha enviat el condol a la família i a tots els japonesos.

El canceller d'Alemanya, Olf Scholz s'ha mostrat "sorprès i profundament trist" per la notícia, mentre el primer ministre d'Itàlia, Mario Draghi, ha recordat "l'esperit innovador i reformador" d'Abe.

També Boris Johnson, encara primer ministre del Regne Unit, ha lamentat la "notícia increïblement trista" i ha assegurat que Abe exercia un "lideratge global".

 

ARXIVAT A:
Japó
VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut