Dimiteix la ministra alemanya d'Educació, acusada d'haver plagiat la tesi doctoral

La cancellera Angela Merkel ha comparegut en roda de premsa, juntament amb Annette Schavan, per anunciar que li ha acceptat la dimissió, amb "dolor al cor", ha dit.

RedaccióActualitzat
La cancellera Angela Merkel ha comparegut en roda de premsa, juntament amb Annette Schavan, per anunciar que ha acceptat "amb dolor al cor" la seva dimissió com a ministra d'Educació. Schavan, una de les figures més pròximes i amiga personal de la cancellera, ha estat acusada d'haver plagiat la tesi doctoral. Dimarts, una comissió de la Facultat de Filosofia de la Universitat de Düsseldorf va declarar invàlid el doctorat que Schavan va obtenir fa trenta-tres anys, en considerar que va copiar de manera sistemàtica sense citar les fonts. La fins ara ministra ha explicat que dimiteix perquè demandarà la universitat i no vol que el seu càrrec interfereixi en el procés.

"Annette Schavan em va oferir ahir la dimissió i l'he acceptat amb molt de dolor". Són les paraules d'Angela Merkel sobre la decisió de Schavan, que anteposa, segons ha dit la cancellera, l'interès públic al seu propi.

Schavan ha reiterat que intentarà rebatre en els tribunals la retirada del seu doctorat, una determinació que no accepta i contra la qual emprendrà "mesures legals". Aquest és el motiu de fons, segons ha argumentat, que l'ha portat a deixar les responsabilitats a Educació, perquè, tal com ha explicat, quan una ministra "demanda una universitat" aquesta acció va acompanyada de "tensions", tant per al ministeri, com per al govern. I "és una cosa que vull evitar", ha dit Schavan.

La universitat, després d'uns mesos d'investigació, va considerar invàlida la tesi de la ministra i va prendre la decisió de "revocar el seu títol de doctora" per dotze vots a favor, dos en contra i una abstenció. "Com candidata a doctora, va presentar deliberadament i sistemàticament un treball intel·lectual que no era seu", ha afirmat un dels professors de la Universitat, Bruno Bleckmann. 

Les acusacions de plagi contra Schavan van sorgir per primera vegada la passada primavera i es van endurir a l'octubre, quan el bloc "Shavanplag" va difondre les deficiències entre les cites que presentava el treball de la ministra, que sempre ha negat els càrrecs i ha atribuït els errors a mers "descuits".

Schavan, que es va assabentar de la revocació del seu títol mentre estava de viatge a Sud-àfrica, és la segona ministra del gabinet de la cancellera Angela Merkel a qui retiren el títol acadèmic. L'exministre de Defensa Karl-Theodor zu Guttenberg, aristòcrata bavarès i fins llavors el polític més ben valorat del govern de Merkel, va dimitir després d'un llarg estira-i-arronsa, el març del 2011.



VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut