Quin efecte té la sentència sobre la jubilació de treballadors a temps parcial?
Simeó Miquel va denunciar el seu cas i ara el TC li ha donat la raó sobre el càlcul de la jubilació per feines a temps parcial
Lleida

Dia treballat, dia cotitzat: el canvi en la jubilació dels treballadors a temps parcial

Parlem amb l'advocat català que va denunciar el cas al Constitucional després de veure com, amb el càlcul vigent, li restaven anys de cotització

RedaccióActualitzat

El Ministeri de Treball ha començat a estudiar com calcularà les pensions als treballadors a temps parcial, després que el Constitucional ha anul·lat el model que s'ha fet servir fins ara perquè el considera discriminatori, sobretot per a les dones.

La sentència arriba després de la denúncia d'un advocat, Simeó Miquel, que ha portat el seu propi cas.

 

Miquel ha exercit 40 anys d'advocat i també ha donat classes de Dret a la universitat determinades hores a la setmana, o sigui a temps parcial. L'única jubilació que té de la Seguretat Social és la basada en la seva feina de professor, i quan l'hi van calcular, li van dir que no podia cobrar el 100 per cent de la pensió que li pertocaria perquè li faltaven 2 anys de cotització:

"No arribava a 35, arribava a 33. Per què? No perquè no els hagués complert o treballat, sinó perquè em descomptaven això. Aquest és el tema."


I això va motivar una demanda als jutjats que des del primer moment ja apuntava a la inconstitucionalitat:

"Jo, al jutjat social, ja li vaig dir d'entrada que plantejava una qüestió d'inconstitucionalitat, perquè la llei aquesta crec que és inconstitucional. La magistrada va dir que no i va desestimar la demanda perquè va dir que la Seguretat Social ho havia fet bé perquè havia aplicat la llei."

Però també ho va plantejar al Tribunal Superior de Justícia i finalment ha estat el ple del Constitucional el que li ha donat la raó. La sentència deixa clar que els mecanismes de càlcul d'anys cotitzats que s'apliquen en el cas dels treballadors perjudica especialment els casos com ell.

"Si tu fas una jornada del 67% del total, ja et tracten com si estiguessis al 100%. Però si no arribes al 67%, continues estant davall. Era una cosa bastant absurda en si. Crec que la sentència és lògica."

Especial interactiu: Has pensat si tindràs pensió? Sis preguntes clau


Un dia treballat, un dia cotitzat

Una dona i un home treballant amb ordinadors (Pixabay)


El que diu la sentència és que un dia de treball equival a un dia de cotització, independentment de les hores que es treballin. El Tribunal Constitucional considera que el càlcul de les pensions que es feia als treballadors a temps parcial és discriminatori perquè, no només tenen pensions més baixes perquè en treballar menys hores tenen sous inferiors, sinó que, a més, se'ls penalitza també a l'hora de calcular el temps cotitzat.

Jorge Caballero, advocat del bufet Sagardoy, ho compara amb el càlcul de les vacances:

"La sentència el que estableix és que no és possible aquesta doble penalització. Un símil seria el de les vacances. És a dir, els treballadors a temps parcial tenen les mateixes vacances que els treballadors a temps complet, únicament que cobren menys. Cobren segons les hores que han treballat i segons la jornada i el sou que tenen, però el nombre de dies és el mateix."


Però la sentència va més enllà, i considera que la norma també discrimina les dones, com remarca Jonathan Gallego, dels serveis jurídics de Comissions Obreres

"Diu expressament que aquesta norma afecta majoritàriament dones. I per tant, és un efecte discriminatori. Jo crec que ha sigut arran de tot el moviment feminista i de sentències de la Unió Europea que potser s'ha dit 'tenim un problema i tenim una anomalia, en la nostra legislació'."

 

La sentència del TC canvia el càlcul de la pensió de jubilació dels treballadors a temps parcial


La sentència no s'aplicarà de forma retroactiva, però la ministra de Treball, Magdalena Valerio, admet que sí que podria beneficiar les persones que estan pendents de sentència:

"Per descomptat que la sentència del Constitucional aclareix que no s'aplica a les persones amb una resolució de jubilació ferma, però possiblement no hi hagi problema perquè sí que s'apliqui a les persones amb una sol·licitud actualment en tramitació i també a les que hagin reclamat als tribunals però que encara no tinguin sentència ferma."


La Seguretat Social ja estudia la sentència per veure com pot aplicar-la al més aviat possible.

 

ARXIVAT A:
Pensions
VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut