Un escamot militar va matar el jesuïta Ignacio Ellacuría i set persones més a la Universidad Centroamericana
San Salvador

Detinguts quatre militars salvadorencs per l'assassinat de sis capellans jesuïtes l'any 1989

Un escamot de l'exèrcit salvadorenc va assassinar el jesuïta espanyol Ignacio Ellacuría i set persones més a la Universitat Centreamericana, l'any 1989

RedaccióActualitzat

La policia de la República d'El Salvador ha detingut quatre dels disset militars involucrats en l'assassinat de sis capellans jesuïtes l'any 1989. Entre les víctimes hi havia el jesuïta espanyol Ignacio Ellacuría.

Ellacuría i cinc dels seus companys de la Universitat Centreamericana van ser assassinats a la residència universitària el 16 de novembre de 1989. La matança la va fer un escamot de les forces armades d'El Salvador, sota les ordres del coronel René Emilio Ponce. A més dels cinc capellans, els militars també van matar dues dones, que treballaven al servei de la Universitat catòlica.

La detenció dels militars es fa ara a requeriment de la justícia espanyola i després que el país centreamericà rebés una notificació de la Interpol que ordenava la detenció dels militars.

El jutge de l'Audiència Nacional Eloy Velasco va reiterar el mes de gener l'ordre de captura de tots els militars implicats en la massacre. Una ordre de detenció que data del mes d'agost de 2011 i que encara no havia estat executada.

L'assassinat dels jesuïtes no es pot jutjar a El Salvador. El Congrés d'aquest país va fer una Llei d'Amnistia General, que eximeix de judici els crims de guerra comesos durant el conflicte civil que va viure El Salvador entre el 1980 i el 1992.

L'operació policial per detenir els militars implicats en l'assassinat dels jesuïtes va començar la nit de divendres a diferents punts d'El Salvador i encara continua oberta.

 

Anar al contingut