Detinguts 99 grafiters a tot Espanya per danys en trens i metros de Barcelona
Un convoi pintat amb grafits (ACN/Mossos)

Detinguts 99 grafiters a tot Espanya per danys en trens i metros de Barcelona

48 detencions s'han fet a Catalunya i 51, a la resta de l'Estat en una operació conjunta de la Policia Nacional i els Mossos

Judith Casaprima SaguésActualitzat

Els Mossos d'Esquadra i Policia Nacional han detingut 99 grafiters, 48 a Catalunya, per haver fet pintades i actes vandàlics en vagons de Renfe i metro de Barcelona durant els anys 2017, 2018 i 2019, i causar danys per valor de 22 milions d'euros, segons han calculat Renfe i TMB.

Les detencions formen part d'una operació conjunta dividida en dues fases: la primera, a tot l'Estat, es van detenir 51 persones; i la segona, només a Catalunya, en la qual es van fer 48 detencions, -39 a Policia Nacional i 9 els Mossos-, de persones residents a l'àrea metropolitana de Barcelona i les demarcacions de Tarragona i Girona.

La policia havia comprovat que el 48% de les denúncies d'accions d'aquest tipus a tot Espanya tenien l'origen a Catalunya, després de detectar que els grafiters trobaven que s'hi podia pintar amb "facilitat i suposada impunitat".

Detenció d'un dels grafiters (Mossos/Policia Nacional)

Entre les detencions fetes a Barcelona, destaca la d'una taquillera, empleada a través d'una empresa subcontractada per Renfe, i la d'un grafiter que hauria viatjat exclusivament des de Milà a Barcelona per pintar i que va ser detingut a peu de pista després del seu aterratge a l'aeroport.

Les detencions es relacionen amb "delictes de danys, desordres públics amb afectació de serveis essencials de transport, violació de domicili jurídic, lesions, amenaces i coaccions", i molts dels detinguts són reincidents.

Imatge de les càmers de seguretat on es veuen grafiters actuant (ACN/Mossos)

Prop de 9.000 denúncies

Entre 2017 i el 2019 s'han presentat 6.741 denúncies per grafits, 4.981 de Renfe i 1.850 de Metro de Barcelona. I en el que portem d'aquest 2020, ja hi ha 1.255 denúncies més. Durant la investigació s'han esclarit 602 fets denunciats per Renfe i 438 fets registrats al Metro de Barcelona, i es van identificar 90 persones.

Durant aquest 2020, s'han registrat 647 grafits en trens del metro de Barcelona. En 92 dels casos les pintades s'han fet amb els trens en marxa i en 72 dels casos hi anaven passatgers i sovint aturaven trens que estaven en servei mitjançant les palanques de frens d'emergències.  

 

En la resta de ,els trens no estaven de servei. Per accedir a les cotxeres i diferents instal·lacions del transport públic els detinguts causaven danys, forçaven panys i accessos, feien forats a les parets i inutilitzaven sistemes de videovigilància.

Hi ha grafiters que actuen en trens en marxa a la mateixa via (ACN/Oriol Bosch)

Els vàndals ferroviaris, segons la policia, actuen en grups de dues a fins a 30 persones quan el que volen és pintar tot el tren. El més habitual és que actuïn en grups de 4 o 5 persones. Actuen de nit, queden a l'exterior del recinte en grup per fer les intrusions tots alhora.

Metro: quatre intrusions al dia

El metro de Barcelona registra una mitjana de 4 intents d'intrusió al dia, dels quals gairebé la meitat tenen èxit. El 2019, 1.444 vagons van ser pintats, una superfície de 41.734 metres quadrats, el que equival a 6 camps de futbol.

(Mossos/Policia Nacional)

Un milió i mig d'euros es va destinar a la neteja dels trens, però el cost arriba fins als 4 milions si se sumen els danys: en aparells de vigilància, reparació i substitució de càmeres de seguretat, portes, trapes, parets i pous, el repintat de trens (que es fa necessari després de contínues neteges), el cost ambiental per a l'eliminació de la pintura, les despeses judicials i les pèrdues en ingressos per l'afectació del servei.

Un tren de rodalies completament pintat (ACN/Renfe)

Renfe: 3 de cada 4 trens circulen pintats

Segons Renfe, ara un 78,8% dels trens circula amb grafits. Durant un any aquesta operadora denuncia més de 700 intrusions i 85.000 m2 netejats. En un any destina uns 10 MEUR a netejar els trens i mantenir les infraestructures segures.

La investigació continua oberta i no es descarten més detencions.


       

ARXIVAT A:
RenfeMetroPolicia NacionalMossos d'Esquadra
Anar al contingut