Detingut l'exdirector del Louvre per un cas de tràfic internacional d'antiguitats

L'exdirector i dos egiptòlegs del museu francès, investigats en relació amb la sortida d'Egipte de l'estela de Tutankamon i altres antiguitats en plena Primavera Àrab

Escàndol a França per la detenció de l'exdirector del Louvre, sospitós en un cas de tràfic internacional d'antiguitats.

La detenció de Jean-Luc Martinez, que va dirigir el museu del Louvre fins a l'agost passat, i de Vincent Rondot i Olivier Perdu, dos prestigiosos egiptòlegs del centre, s'ha dut a terme en el marc de la investigació d'un cas d'objectes saquejats a Egipte durant les revoltes de la Primavera Àrab.

El Louvre, el museu més famós del món --i motiu d'orgull per als francesos--, es veu esquitxat per un gran escàndol que també afecta el Louvre d'Abu Dhabi i el Metropolitan de Nova York.

Martínez va ser director del Louvre del 2013 fins el 2021
Martínez va ser director del Louvre del 2013 fins al 2021

Jean-Luc Martinez, que està imputat per blanqueig i com a còmplice d'estafa en un cas de tràfic d'antiguitats, és ara una de les peces clau per investigar un entramat internacional de tràfic d'antiguitats. Experts en art i comerciants són sospitosos de produir documents falsos per certificar l'origen d'objectes saquejats de diversos països de l'Orient Mitjà.


La maledicció de Tutankamon

La investigació se centra a esbrinar la procedència, entre altres peces, de la famosa estela de granit rosa de Tutankamon, datada el 1.327 abans de Crist. El Louvre d'Abu Dhabi --germà petit del parisenc-- la va comprar el 2016, amb quatre antiguitats egípcies més, per més de 15 milions d'euros.

La sospita és que l'estela de Tutankamon va sortir d'Egipte, de manera il·legal, ara fa una dècada. I ho va fer quan Egipte vivia immers en les protestes i els tumults que van acompanyar la Primavera Àrab.

La famosa estela de granit rosa de Tutankamon és una de les peces de les qual s'investiga la procedència
La famosa estela de granit rosa de Tutankamon és una de les peces de les quals s'investiga la procedència

Els investigadors sospiten que Jean-Luc Martinez, màxim responsable del Louvre i l'encarregar de validar l'autenticitat de les peces que comprava el museu, hauria tancat els ulls davant d'un fals certificat de procedència fet a Alemanya. La pregunta és per què o a canvi de què.

L'escàndol de les antiguitats egípcies del Louvre ha sacsejat França. El setmanari satíric Le Canard Enchainé, que ha tret a la llum la investigació de la fiscalia sobre el tràfic d'antiguitats, ho ha titulat "Tocat per la maledicció de Tutankamon".

El setmanari satíric Le Canard Enchainé ha tret a la llum la investigació de la fiscalia
El setmanari satíric Le Canard Enchainé ha tret a la llum la investigació de la fiscalia

El setmanari recull el testimoni del prestigiós egiptòleg Marc Gabolde, que el 2018 ja va dir que les circumstàncies de la sortida de l'estela de Tutankamon d'Egipte, a través d'un capità de la marina mercant de Bremen la dècada dels anys 30, no li semblaven prou clares. A més, Gabolde fa temps que qüestiona "el bon estat" del monument, i diu que és "inusual en els edificis i monuments de l'època de Tutakamon, que, a excepció de la seva tomba, van ser destrossats a cops de martell".

En una entrevista a Le Monde, Marc Gabolde confia que els seus col·legues del Louvre detinguts hagin estat víctimes d'una estafa i no formin part de la xarxa de traficants d'antiguitats.


El govern francès guarda silenci

L'exdirector del Louvre ha quedat en llibertat amb càrrecs. I, de moment, tant el Ministeri de Cultura francès com el Museu del Louvre no s'han pronunciat sobre l'escàndol.

L'any passat, Jean-Luc Martinez es va convertir en ambaixador francès per a la Cooperació Internacional en l'àmbit del patrimoni. Per això, la imputació per blanqueig i còmplice d'estafa pot fer sortir els colors a les autoritats franceses.

Aquest cas esquitxa altres personalitats franceses i empreses relacionades amb el món de l'art, com l'empresari Pierre Bergé, de Bergé & Associés, mort el 2017. Un soci de Bergé està investigat per la venda del sarcòfag daurat de Nedjemankh al Metropolitan de Nova York per 3,5 milions d'euros.

 

ARXIVAT A:
PolicialArtArqueologiaFrançaEgipte
VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut