Un del accessos a l'hospital Pugliese Ciaccio de Catanzaro (Google Street View)

Detingut el "rei de l'absentisme" a Itàlia: 15 anys cobrant sense anar a la feina

Salvarore Scumace hauria cobrat en total 538.000 euros durant tots aquests anys sense haver comparegut ni un sol dia al lloc de treball

Actualitzat

Durant 15 anys, Salvatore Scumace va cobrar puntualment cada mes un sou sense anar a la feina. La premsa italiana l'anomena "el rei de l'absentisme", i fins i tot n'hi ha que asseguren que ha batut el rècord nacional.

Segons la investigació que ha tancat aquesta setmana el fiscal de Catanzaro, una localitat al sud de la regió de Calàbria, des del 2005 fins ara, Scumace hauria cobrat més de 538.000 euros --2.000 euros al mes, 33.000 a l'any-- sense ocupar mai el seu lloc de treball a l'hospital Pugliese Ciaccio de Catanzaro.

Salvatore Scumace ha estat detingut per un delicte d'absentisme en sèrie, i 6 persones més --empleats, funcionaris i directius de l'hospital--, per no haver pres mesures per evitar-ho.

Les investigacions de la Unitat de Policia Econòmica i Financera de la Guàrdia de Finances, realitzades en el context d'una campanya d'investigacions més àmplia sobre l'absentisme dels empleats públics, anomenada irònicament "temps parcial", va permetre detectar el cas de Scumace.

Des del 2005, quan Scumato va ser destinat al centre d'operacions d'emergència contra incendis, COEI, de l'hospital de Catanzaro, s'ha pogut comprovar a través dels butlletins d'assistència, dels torns i dels testimonis d'alguns dels seus col·legues i superiors, que Scumato no va anar mai a la feina.


Superior amenaçada

Per mantenir aquesta situació, el funcionari hauria fins i tot amenaçat la cap del departament que el va voler denunciar. Segons relata la instrucció del jutge, "una persona 'molt distingida' va entrar sense avisar al despatx de la cap de la COEI i, amb amenaces per a la seguretat d'ella i de la seva família, la va obligar a ajornar els informes disciplinaris contra l'empleat".

Les amenaces i l'extorsió es podrien haver repetit, segons la investigació, contra el nou cap del departament, quan es va jubilar l'anterior, i dos gerents de Recursos Humans, que no van complir amb el control de l'absentisme reiterat de Scumace. Ara, tots tres estan imputats.

 

Expedients disciplinaris

El juliol del 2020, quan es van iniciar les investigacions de la Guàrdia de Finances, l'hospital va obrir un expedient disciplinari contra Scumaro davant les proves d'absentisme mantingut. Es va crear una comissió especial formada per tres membres que van concloure que no hi havia motiu per a una acusació disciplinària.

Els tres membres van quedar imputats en la investigació per un delicte de falsificació i abús de càrrecs. La direcció de l'hospital va obrir un nou expedient disciplinari que, l'octubre del mateix any, va acabar amb l'acomiadament de Scumaro sense previ avís. Salvatore Scumaro està acusat d'abús de càrrec, falsificació i extorsió agreujada.

 

El 2016, el govern italià va endurir la llei laboral després que diverses investigacions policials van revelar un alt grau d'absentisme al sector públic. Com a resultat d'aquesta campanya d'investigacions, trenta-cinc treballadors de l'Ajuntament de Sanremo van ser descoberts per fer trampes en el sistema de gestió del temps des de feia dos anys.

Un altre cas és el de les viudes de dos empleats que fitxaven amb les targetes dels seus marits morts per seguir cobrant la nòmina, o altres funcionaris que després de fitxar es va descobrir que anaven a fer piragüisme, compres o sortien amb els amics, segons explica The Guardian. Les càmeres de vigilància van detectar també el cas d'un agent de policia que anava a treballar en roba interior perquè vivia al mateix edifici.

ARXIVAT A:
Drets laboralsJudicialItàliaCorrupció
Anar al contingut