Detenen Kabuga, l'home que va finançar el genocidi de Ruanda fa 26 anys

L'empresari Félicien Kabuga, un dels fugitius més buscats per la justícia internacional ha estat detingut prop de París i serà jutjat pel seu paper en el finançament del genocidi de Ruanda del 1994

Actualitzat

L'empresari Félicien Kabuga, un dels fugitius més buscats per la justícia internacional, ha estat detingut aquest dissabte a París i serà jutjat pel seu paper en el finançament del genocidi de Ruanda de 1994.

Les autoritats franceses han arrestar Kabuga, de 84 anys, en una operació "sofisticada i coordinada", ha dit el Mecanisme per als Tribunals Penals Internacionals en un comunicat.

L'home de negocis és considerat el banquer del genocidi de Ruanda, ja que se l'acusa d'instaurar l'anomenat Fons de Defensa Nacional, que va proporcionar matxets, aixades, vehicles i uniformes a la milícia interahamwe, responsable de gran part dels assassinats.

 

 

 

800.000 massacrats

Uns 800.000 tutsis i hutus moderats van ser massacrats a Ruanda entre abril i juny de 1994, segons xifres de l'ONU, per milícies extremistes hutu, població civil d'aquesta ètnia i l'Exèrcit.

El plec d'acusació assegura que Kabuga, al costat d'altres persones, va instigar els crims durant trobades celebrades en diverses regions de país entre març i maig de 1994.

Va fundar i va presidir l'emissora "Ràdio Télévision Libre des Mille Collines", que es va utilitzar per escampar un discurs d'odi contra els tutsis, per proporcionar les seves ubicacions i demanar-ne la seva eliminació.

Serge Brammertz, fiscal general del MTPI:

"La detenció de Félicien Kabuga avui és un recordatori que els responsables de genocidi poden rendir comptes, fins i tot 26 anys després dels seus crims"

El jurista ha agraït la "contribució essencial" de l'Europol i l'Interpol, així com de les fiscalies de Ruanda, Bèlgica, el Regne Unit, Alemanya, Països Baixos, Àustria, Luxemburg, Suïssa i els Estats Units.

Serge Brammertz:

"Els nostres primers pensaments han d'estar amb les víctimes i els supervivents del genocidi de Ruanda. Exercir en el seu nom és un immens honor professional per a tota la meva oficina"

 

 

 

Kabuga fugitiu

Kabuga va abandonar el seu país a mitjans 1994 a causa dels avanços del Front Patriòtic Ruandès, compost essencialment per militants tutsis. Primer va fugir a Suïssa i després al Zaire (l'actual República Democràtica del Congo) i a Kenia.

El Tribunal Penal Internacional per a Ruanda, creat pel Consell de Seguretat de l'ONU, el va acusar el 1997 de set càrrecs de genocidi, complicitat de genocidi, incitació directa i pública de genocidi i intent de genocidi. Tots els crims s'haurien comès entre el 6 d'abril i el 17 de juliol de 1994.

Des de l'emissió de la seva ordre de detenció, Kabuga ha viscut com a pròfug de la Justícia. Estats Units va oferir el 2002 una recompensa de cinc milions de dòlars per trobar-lo i va estar a punt de ser detingut un any després a Kenia, però va aconseguir escapar d'una operació policial.

L'acusat compareixerà els pròxims dies davant un tribunal francès per confirmar la seva identitat i escoltar els càrrecs als quals s'enfrontarà al MTPI, institució successora de Tribunal Penal Internacional per a Ruanda.

Tot i que els processos penals del MTPI es desenvolupen habitualment a L'Haia, el més probable és que Kabuga sigui jutjat a la seu d'aquesta cort a Arusha.

La seva detenció redueix la llista de fugitius del genocidi de Ruanda a set. Entre aquests estan l'exministre de Defensa Augustin Biziman, l'excomandant de la guàrdia presidencial Protais Mpiranya i l'exalcalde de la localitat de Gisovu, Aloys Ndimbati.

El genocidi va ser la culminació de dècades d'odi entre la majoria hutu i la minoria tutsi i les seves seqüeles encara són patents a Rwanda, on les autoritats van començar fa un mes i mig l'exhumació de les restes d'unes 30.000 víctimes, trobats en una fossa comuna situada a l'est de país.

VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut