L'espècie "Caulerpa cylindracea" es va trobar, fa dos anys, al Cap de Creus

Detecten al Parc Natural del Cap de Creus una de les algues invasores més nocives

La seva eliminació és pràcticament impossible i tots els esforços se centren a evitar-ne la propagació

Al Parc Natural del Cap de Creus han detectat la presència d'una de les espècies més nocives d'alga invasora del Mediterrani. Es tracta de la denominada "Caulerpa cylindracea", d'origen australià, la qual durant els darrers anys ja s'havia deixat veure al sud de França i a Roses.

L'espècie es dispersa amb facilitat gràcies als corrents marins i als vaixells de pesca, i d'aquesta manera colonitza nous espais amb rapidesa. Un cop establerta, la seva erradicació és pràcticament impossible.

Per evitar-ne la propagació, davant d'aquesta situació, el Parc Natural del Cap de Creus ha regulat la pesca i el fondeig en una àrea d'uns 500 metres quadrats de la cala Galladera, instal·lant boies per delimitar i senyalitzar l'àrea afectada on s'ha detectat la presència de l'alga en qüestió, amb el suport del Cos d'Agents Rurals.

Paral·lelament s'ha iniciat una campanya informativa per difondre la problemàtica i fomentar la participació ciutadana en la seva detecció precoç.

 

Presència a diferents punts del litoral català

A Catalunya, es té constància de la presència d'aquesta alga des de l'any 2008, quan va aparèixer a la costa del Garraf, i és considerada una de les espècies exòtiques marines amb major potencial invasor als fons litorals de la Mediterrània.

Posteriorment, també se n'han trobat a les comarques del Baix Camp, el Tarragonès, el Baix Llobregat, la Selva, el Baix Empordà i l'Alt Empordà.

L'espècie "Caulerpa cylindracea", l'alga que s'ha localitzat al Parc Natural del Cap de Creus (ACN)

 

De les pitjors espècies invasores del Mediterrani  

La "Caulerpa cylindracea" és considerada una planta perillosa per als ecosistemes que envaeix. Creix sobre roques, posidònia o gorgònies, cobrint i aniquilant les espècies que hi viuen i modificant les condicions físiques i químiques del medi.

Es pot dispersar fàcilment, perquè quan es trenca pot colonitzar noves àrees amb l'ajut dels corrents marins. A més, pot aguantar viva diverses hores fora de l'aigua, sobre les àncores i qualsevol altre element que toqui el fons, a més dels estris de pesca.

Aquesta és una de les pitjors espècies invasores de tot el Mediterrani, i de moment s'ha localitzat a la mar d'Amunt, en una zona poc profunda amb presència de posidònia.

 


         

ARXIVAT A:
Medi ambient
Anar al contingut