Mòmies de gats (Foto EFE)
Mòmies de gats (Foto EFE)
Saqqara

Descobertes set tombes de 6.000 anys amb gats i escarabats momificats a Egipte

Blanca UrgellActualitzat

Set sarcòfags, alguns que es remunten a més de 6.000 anys, s'han descobert a la vora del complex de la piràmide de Saqqara, 40 quilòmetres al sud de la capital egípcia.

 

 

El ministre d'Antiguitats, Khaled el-Enany, ha dit que el descobriment l'ha fet una missió arqueològica egípcia durant els treballs d'excavació que van començar l'abril.

Khaled al-Enany, ministre d'Antiguitats d'Egipte:

"La missió arqueològica va poder descobrir tres petites tombes de l'Imperi Nou i quatre petites tombes de l'Imperi Antic. Van trobar centenars d'objectes: gats momificats, escarabats momificats, un cocodril momificat i material funerari".

Tres de les tombes s'havien utilitzat especialment per a gats, ha explicat Khaled al-Enany, mentre que un dels quatre sarcòfags restants pertanyia a Khufu-Imhat, capatàs dels edificis del palau reial, de finals de la V dinastia començaments de la VI.

 

 

S'han desenterrat desenes de mòmies de gats juntament amb 100 estàtues d'aquest felí fetes de fusta i de bronze dedicades a la deessa Bastet. Bastet, va ser adorada des de la II dinastia i estava relacionada amb la llar però, alhora, era deessa de la guerra al Baix Egipte.

 

 

Mostafa Waziri, cap del Consell Suprem d'Antiguitats d'Egipte, ha explicat que la missió també havia descobert les primeres mòmies d'escarabats trobades a la zona.

Dues mòmies d'escarabat es van trobar dins d'un sarcòfag de pedra calcària rectangular amb una tapa decorada amb tres d'aquests insectes pintats de negre, segons declaracions de Waziri.

 

 

El departament d'antiguitats també ha mostrat dos sarcòfags de fusta amb mòmies de cobra i dos sarcòfags de fusta amb mòmies de cocodril.

 

 

Al mateix jaciment, també s'ha descobert una col·lecció d'estàtues de fusta amb policromia daurada que representen un lleó, una vaca i un falcó.

La importància dels animals a Egipte

Els gats i altres animals van tenir un lloc especial a l'Antic Egipte i van ser momificats com a ofrenes religioses. Els egipcis no adoraven els animals sinó que els utilitzaven com a símbols. Els momificaven perquè servissin al difunt. Volien que les seves mascotes els acompanyessin a la tomba, al més enllà.

A Egipte existien granges d'animals que fins i tot s'encarregaven de momificar-los. El seu destí era ser utilitzats en necròpolis com la de Xaruna, Tuna el-Gebel o la mateixa Saqqara.

ARXIVAT A:
Arqueologia
Anar al contingut