Exemplar de Danionella Cerebrum, el vertebrat amb el cervell més petit (Senckenberg / Ralf Britz)

Descobreixen per què un dels peixos més petits emet un soroll tan fort com una ambulància

El Danionella cerebrum, descobert a Myanmar, fa el soroll fent rebotar a alta velocitat una mena de costella contra la bufeta natatòria

Josep Maria Camps Collet

Un peix extremament petit descobert fa pocs anys als rierols d'una serralada de Myanmar, l'antiga Birmània, és capaç de fer un soroll d'una intensitat altíssima, per sobre dels 140 decibels.

Per exemple, és una potència superior a la del so d'un avió enlairant-se o d'un elefant fent sonar la trompa o equivalent a la sirena d'una ambulància o al soroll dels petards explotant.

El peix, de moment, només té nom científic, Danionella cerebrum, fa uns 12 mil·límetres, és gairebé transparent i, malgrat el nom, té el cervell més petit de tots els vertebrats coneguts.


Fa el soroll amb un mecanisme únic

Ara, investigadors de l'hospital universitari Charité de Berlín han descobert com aconsegueix fer el soroll: fa rebotar una mena de costella contra la bufeta natatòria amb un múscul molt resistent.

Els investigadors diuen que és un mecanisme de producció de soroll únic en els peixos, i el podeu sentir en el so del vídeo d'aquest tuit, gravat pels investigadors:

"Petit, però eixordador! El peix Danionella cerebrum, amb prou feines més gran que una ungla, arriba a un volum de fins a 147dB, més que un elefant!"


Gravat a 8.000 imatges per segon

Precisament ho han descobert gravant els exemplars de peixos en vídeo d'alta velocitat, de fins a 8.000 imatges per segon, i han pogut veure la rapidesa amb què se li mouen els músculs gràcies al fet que és transparent.

Els investigadors no saben la funció que té el soroll, tot i que només el produeixen els mascles, i sospiten que està relacionat amb la competició per les femelles.

La recerca l'han publicat aquest dilluns a la revista PNAS de l'Acadèmia de Ciències dels Estats Units amb el títol "Mecanisme de producció de so ultraràpid en un dels vertebrats més petits".

Model ideal per investigar-ne el cervell

Aquest peix s'està convertint en un habitual als laboratoris de recerca, gràcies a la mida que té i al fet que la seva transparència permet investigar la dinàmica del cervell bo i funcionant.

De fet, fins i tot li han creat un compte a Twitter/X on pengen les novetats que hi ha en les recerques que fan amb ell:

"Normalment no tuitejo, faig soroll, però vaja, aquí teniu el meu primer tuit."

 

 

Exemplars de peixos Danionella cerebrum, el vertebrat amb el cervell més petit del món
Exemplars de peixos Danionella cerebrum, el vertebrat amb el cervell més petit del món (Wikipedia / AngryBurmese) 

 

ARXIVAT A:
CiènciaRecerca científica
NOTÍCIES RELACIONADES
Anar al contingut