Els peus d'un nadó
Les dues nenes van néixer amb cinc hores de diferència a l'Hospital San Millán de Logronyo
Logronyo

Descobreix que l'hospital la va canviar amb un altre nadó per error fa 19 anys a Logronyo

La noia que ha presentat la reclamació al govern de La Rioja demana 3 milions d'euros de compensació

RedaccióActualitzat

Dues nenes van néixer amb només cinc hores de diferència a l'antic Hospital San Millán de Logronyo l'any 2002. Totes dues van haver d'anar a la incubadora. I després van tornar amb la seva família, o això és el que tothom es va pensar...

Ara s'ha sabut que, en realitat, les van intercanviar, segons ha avançat el diari "La Rioja".

La consellera de Salut i portaveu del govern riojà, Sara Alba, ha atribuït els fets a un "error humà" i ha remarcat que "els sistemes d'identificació" d'abans "no tenien tant detall com ara". També ha dit que no s'ha aconseguit identificar qui va cometre l'errada.

La noia que ha denunciat els fets demana al govern de La Rioja 3 milions d'euros de compensació.

Criada per l'àvia i una prova d'ADN sorprenent

El cas ve del 2017. La noia no va viure mai amb el pare i la mare als quals la van lliurar, sinó que la va criar la seva àvia (que en realitat era l'àvia de l'altra nena).

Aquesta dona en va aconseguir la tutela i, el 2017, va presentar una demanda d'aliments contra el pare de la menor, perquè es fes càrrec dels costos de la criança que li pertocaven. Aleshores, la noia tenia 15 anys.

L'home es va negar a pagar res amb l'argument que no era la seva filla.

El jutjat de primera instància número 1 de Logronyo va ordenar que se'ls fes una prova d'ADN. I el test va confirmar que no n'era el pare biològic. Però també va confirmar que tampoc tenia cap relació genètica amb la que se suposava que era la seva mare.

També es va descobrir que el grup sanguini que tenia assignat a l'historial clínic era erroni.

Un metge atén un nadó prematur en una incubadora
A més de néixer el mateix dia, les dues nenes van passar per la incubadora (Europa Press)

El 2018, quan tenia 16 anys, la noia va reclamar a la justícia poder saber qui eren els seus pares biològics. L'administració va estrènyer el cercle en 13 persones i va concloure que hi havia hagut "una ingerència i un error amb l'altra nena, explica l'advocat de la noia, José Sáez-Morga.  

També es va obrir un procediment d'inspecció des de la Conselleria de Salut perquè esclarissin el cas.

La investigació va concloure que l'única confusió possible podria haver estat amb l'altra nena que va néixer gairebé alhora, que també va anar a la incubadora i amb la qual tenen el grup sanguini intercanviat. Tampoc quadrava el seguiment del pes.

L'ara demandant va néixer més tard que l'altra noia. Fins l'endemà no li van assignar un número d'historial clínic. "Estudis interns diuen que aquestes nenes nounades, pel baix pes, passaven directament a les incubadores, sense contacte amb les mares", afegeix l'advocat.

Segons ha dit, van ocupar incubadores consecutives, les número 1 i 2. "D'allà haurien passat teòricament als bressols 6 i 7; però, per exemple, a les fitxes consta que la meva clienta tant va anar al 6 com al 7. Hi ha errors de pes", comenta.

La Fiscalia va demanar un procediment de filiació i, finalment, el gener passat, el jutjat va ordenar un nou informe genètic. Aquesta vegada, amb el que en seria el pare biològic i també amb el germà, perquè la mare va morir fa 3 anys. La noia no l'ha pogut conèixer, com destaca el lletrat:

"Se l'ha privat de la presumpte mare biològica, que, fins i tot, ha mort i no ha tingut ocasió de conèixer-la, així com del dret a ser educada i criada pel seus pares biològics."

Gairebé 9 mesos després, encara no se'n tenen els resultats, ha explicat l'advocat.

Aquest lletrat no s'ha pronunciat sobre el contacte de totes dues afectades, però ha dit que la segona noia "es manté en l'anonimat" i no té intenció d'emprendre accions judicials.

Un dany "de per vida"

El bufet que la representa demana 3 milions a l'administració per danys morals, una xifra molt superior als 215.000 euros que ofereix Salut.

Consideren que la negligència no va ser voluntària, però el dany causat a la demandant és "incommensurable, continuat i de per vida" perquè "mai es lliurarà de l'estigma d'aquesta confusió".

Per això reclamen una xifra que pugui "enfortir la seva personalitat econòmica amb la finalitat que tingui un futur assegurat", encara que el dany sigui "irreparable".

Per aquest cas hi ha obert un procediment administratiu i un de judicial, que té prioritat.

Des de la Conselleria de Salut riojana han declarat que estan a disposició de la família per donar-los el suport que calgui "mantenint la confidencialitat i el respecte".

També han llançat un missatge de tranquil·litat a les famílies, dient que ara "seria impossible" un error com aquest. El 2002, els nadons tenien una fitxa personal amb una empremta digital, que després van canviar per un empremta plantar, del peu. Actualment, s'utilitza una mostra de sang del cordó umbilical. L'hospital on van néixer ja no existeix.

ARXIVAT A:
MenorsJudicial
VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut