Els biòlegs que van aterrar per veure de prop el monòlit que van descobrir mentre comptaven ovelles al desert de Utah

Desapareix l'enigmàtic monòlit metàl·lic trobat al desert de Utah: art, publicitat?

La misteriosa aparició i desaparició del monòlit obre el debat en cercles artístics i cinèfils, que el comparen amb el film de Kubrick "2001: Una odissea de l'espai" i amb l'obra del minimalista John McCracken

Judith Casaprima SaguésActualitzat

Vist i no vist. Un enigmàtic monòlit semblant al de la mítica pel·lícula "2001: Una odissea de l'espai", de Stanley Kubrick, que fa una setmana van descobrir al desert de Utah, als Estats Units, ha desaparegut tan misteriosament com va aparèixer.  

Excentricitat d'un artista? Maniobra publicitària? Amagatall al descobert d'un col·leccionista? Les autoritats no han trobat encara una explicació al cas. Segons el Departament de Seguretat Pública de Utah, dissabte els van arribar informacions creïbles que divendres algú havia retirat el monòlit, situat en un punt remot del desert.

L'escultura, un prisma metàl·lic de 3,6 metres d'alçada, s'ha esvaït però no les incògnites i el misteri que ha generat. Les imatges que en van fer els biòlegs que el van descobrir quan sobrevolaven amb helicòpter el desert per fer un recompte d'animals de la zona es van fer virals, van fer la volta al món i van aixecar nombroses especulacions del perquè i el com i sobretot de qui havia clavat aquella peça a la roca del desert.

I quin significat podia tenir? Les explicacions van des de les més terrenals i creïbles, com una campanya de màrqueting o un interès publicitari, fins a missatges espirituals, que venen del més enllà de la mort o provinents de mons alienígenes, dels més excèntrics.

El que crida l'atenció de les autoritats és la dificultat que suposa plantar el monòlit en una zona que, tot i no ser lluny d'algunes rutes, es troba en un punt apartat i de difícil accés enmig del desert del sud de Utah. El transport de la peça, de grans dimensions i pes, i el fet que ha estat incrustada al terra de roca tampoc són fàcils per no tractar-se d'una acció intencionada, i no fruit d'una broma.

I ara s'afegeix un nou misteri: a més de qui l'ha posat, qui se l'ha endut? Segurament la mateixa persona, tot i que les autoritats s'ho prenen amb humor.

"Potser no sabrem si han estat extraterrestres o terrícoles els que van instal·lar el monòlit però podem confirmar que un grup o grups de desconeguts se l'han emportat", han dit les autoritats en un tuit on es veuen les petjades dels que han retirat l'estructura. 

"És il·legal instal·lar estructures o obres d'art sense autorització en terrenys públics de gestió federal, no importa de quin planeta siguis."

El departament nega ser el responsable de la retirada del monòlit, ja que tot i no haver-ne revelat la ubicació exacta per evitar que es convertís en un punt de pelegrinatge, ja hi ha hagut "exploradors" que l'han trobat. 

David Surber ha estat el primer a trobar-lo, després de la patrulla de l'helicòpter, i així ho va fer públic a Instagram.

 

 

 

 

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by David Surber (@davidsurber_)

 

Homentage a "2001: Una odissea de l'espai"

L'estructura ha obert el debat en ambients cinèfils i artístics. El prisma metàl·lic ha recordat molt el monòlit al voltant del qual un grup de primats es barallen a l'inici del mític film de Stanley Kubrick "2001: Una odissea de l'espai", segons un text d'Arthur C. Clarke. Però els entesos discuteixen que no se'l pot comparar perquè el de la pel·lícula és rectangular, negre i de vidre brillant, mentre que els estudiosos de Clark asseguren que la peça no estava definida fins que Kubrick li va donar forma al film.

Una obra de John McCracken?

Amb la intenció de trobar els responsables de la instal·lació alguns observadors han trobat similituds amb l'obra de l'artista minimalista nord-americà i amant de la ciència-ficció John McCracken, mort el 2011.

El seu fill Patrick McCracken va recordar a The New York Times que el seu pare li va dir el 2002 que li agradaria "deixar les seves obres en paratges remots fins que algú les descobrís".

El representant legal de McCracken, David Zwirner, va admetre que el misteriós monòlit bé podria ser una obra de l'artista, tot i que altres especialistes discrepen, però considera que el més sorprenent és que, si l'hi va posar ell, no es descobrís fins al cap de deu anys.

O podria ser l'estratègia publicitària d'algun altre artista:

 

Altres explicacions

El fet que la misteriosa aparició s'hagi fet viral ha alimentat explicacions més increïbles, com la teoria de l'origen extraterrestre, i també s'han donat significats que es decanten més per l'humor i la ironia, com que es tracta d'un botó per reiniciar el 2020, per millorar aquest any marcat per la Covid-19, o un avís, o fins i tot la parada inesperada d'un extraterrestre que ara ha tornat cap a casa.

Una altra sospresa és que l'estructura sembla que apareix al Google Earth des del 2016.

 

 

ARXIVAT A:
Viral CulturaCinemaEstats Units
VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut