Escalada

Elnaz Rekabi, l'escaladora iraniana que va competir sense hijab, arriba a Teheran

Les imatges d'aparent normalitat en la seva arribada contrasten amb els rumors sobre la seva detenció per part de les autoritats de l'Iran

Redacció Esport3Actualitzat

Les imatges d'Elnaz Rekabi arribant a Teheran amb tota normalitat -aparent, almenys- treuen força a les informacions que indicaven que l'escaladora seria conduïda a la presó d'Evin a la seva arribada a l'Iran. 

Rekabi s'ha fet universalment famosa per sortir a competir en el campionat d'Àsia d'escalada, que es va disputar a Corea del Sud, sense cap mena de vel, quan les lleis dels seu país obliguen les dones adultes a portar el cabell tapat. Les imatges van donar la volta al món, ja que s'interpretava com un acte de protesta després de la mort de Mahsa Amini a mans de la policia de la moral iraniana. Rekabi, però, va aclarir en un comunicat que per una qüestió de temps no va poder sortir a competir amb el hijab posat.   

Va acabar quarta en la seva categoria però va ser la gran protagonista a Seül. En les hores posteriors a la competició, es va perdre el contacte amb Rekabi i la BBC va informar que se l'havia retingut, extrem negat per l'ambaixada del país a Corea del Sud. Hores després, en una story publicada al seu compte a Instagram, la mateixa Rekabi confirmava que tornava al país amb la resta de l'expedició, tal com estava previst.  

 

Un gest potent

Volent o sense voler, Rekabi va secundar les protestes que hi ha al seu país des que el 16 de setembre la jove Mahsa Amini va morir en una comissaria després de ser detinguda per la policia per no portar hijab.

 

Des del 1983, les dones iranianes estan obligades a portar un vel que els cobreixi els cabells en públic. Si no ho fan, s'exposen a multes i fins i tot a penes de presó.

VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut