Desenes de cérvols abatuts en la cacera de Córdova

Denuncien la matança de 156 animals en una finca propietat de la Junta d'Andalusia

El PACMA publica un vídeo en què es poden veure animals "exposats com trofeus", mentre que el govern andalús ha aclarit que la cacera disposava de tots els permisos

El partit animalista PACMA ha denunciat aquest dimecres la matança de 156 animals en una cacera el 2 de gener en una finca propietat de la Junta d'Andalusia a Villanueva del Rey, a Còrdova.

En total els caçadors van abatre 78 cérvols, 35 muflons, 10 daines i 33 senglars en un terreny de titularitat pública, responsabilitat de la Conselleria d'Agricultura, Ramaderia, Pesca i Desenvolupament Sostenible.

El PACMA ha penjat un vídeo al seu perfil de Twitter en què es poden veure els animals ja abatuts i "exposats com trofeus".

 

Una activitat legal i regulada

El govern andalús ha declarat que la cacera tenia tots els permisos, i ha recordat que les batudes són "una activitat legal i regulada, i que és gestionada de manera sostenible".

Per contra, el líder de l'organització animalista i mediambiental, Javier Luna, ha lamentat en un comunicat que la Junta destini fons públics "a la matança d'animals", mentre limita l'accés del 97% de la població als espais naturals andalusos.

"Als caçadors se'ls atorga un privilegi desmesurat enfront de la resta de la ciutadania."

Luna també ha assenyalat que la caça té com a objectiu principal "fer mal i menystenir altres formes de vida diferents" a la de l'ésser humà.

 

El 80% del territori són vedats de caça

En el comunicat, PACMA també s'ha mostrat preocupat per la situació de la caça a Andalusia.

Segons les últimes dades del 2020, el nombre de llicències de caça trameses va ser de 217.779, en una comunitat que té més de 8.400.000 habitants. Segons Luna, això implica "un privilegi desmesurat per al col·lectiu dels caçadors enfront la resta de la ciutadania".

A més, Andalusia té actualment 7.532 vedats de caça, la gran majoria de titularitat privada, d'acord amb l'últim Anuari d'Estadística Forestal. En total, més de 7 milions d'hectàrees que equivalen al 80% del territori andalús.

La finca propietat de la Junta d'Andalusia on es va fer la cacera massiva a inicis de gener ja tenia 9.633 hectàrees.

 

Criar animals per després caçar-los en zones legals

Una altra pràctica recurrent en el model de caça andalús són les granges cinegètiques, dedicades a la cria d'animals que, més endavant, són recol·locats en terrenys on poden ser caçats legalment.

El principal organitzador de la batuda denunciada per PACMA va ser precisament l'empresa Cinegètica Cordovesa.

L'objectiu dels criadors cinegètics és repoblar els vedats de cacera. Segons Antonio Luna, l'any 2020 un total de 201.876 animals van ser "alliberats" en aquests terrenys, tant per la caça menor com per la major.

 

Els controls poblacionals d'animals

La caça actual es basa, entre altres arguments, en la necessitat de fer controls poblacionals per evitar, en molts caos, "plagues" d'animals salvatges en el territori.

El govern de la Generalitat, per exemple, va adquirir fa uns dies a Texas sis trampes per senglars per lluitar contra la sobrepoblació d'aquesta espècie.

Tanmateix, Luna creu que l'argument del control de població animal és fals, ja que la caça no ha sigut mai determinant per controlar poblacions, sinó que ha repercutit de manera directa en la destrucció dels ecosistemes.

"La realitat és que la caça no ha estat mai determinant per controlar la sobrepoblació, tot el contrari. Ha repercutit de manera severa en els ecosistemes i ha provocat desequilibris que avui dia no es podrien compensar."

 

 

ARXIVAT A:
Medi ambientMaltractament animalAndalusia
Anar al contingut