Senglars capturats a la trampa pionera d'origen americà

Noves trampes per capturar senglars: arriben de Texas i els atrapen en grup

El govern ha comprat sis xarxes americanes per capturar uns quants animals de cop per lluitar contra la sobrepoblació d'aquesta espècie

RedaccióActualitzat

La sobrepoblació de senglars al país ha obligat la Generalitat a prendre mesures extraordinàries. I és per això que han comprat sis trampes americanes que permeten capturar un grup d'animals de cop i, així, reduir els danys al territori, sobretot als cultius.

El parany, anomenat Pig Brig Trap i que prové de Texas, funciona utilitzant el camí natural dels senglars per obrir-se pas enmig de la vegetació. Segons la directora general d'Ecosistemes Forestals i Gestió del Medi, Anna Sanitjas, se n'ha fet una prova pilot als Aiguamolls de l'Empordà i són "una eina molt bona --ha assegurat Sanitjas--, ja que se n'ha demostrat l'efectivitat":

"Les trampes americanes han capturat 42 senglars en només 4 dies."

Les trampes Pig Brig Trap poden capturar molts animals alhora(ACN/Cedida per Pig Brig Trap)

De fet, les xarxes atrauen els animals amb menjar col·locat a terra. Un cop són dins, és quan es poden abaixar les xarxes, que acaben tancant els animals a l'interior. Les xarxes actuals, de metall, ja no eren tan efectives, ja que els senglars les detectaven i les evitaven.

La Generalitat declararà l'emergència cinegètica al febrer

La implantació de les trampes va lligada també a la declaració d'emergència cinegètica, prevista per a principis de febrer. Es tracta de mesures d'urgència que s'apliquen en un àmbit territorial concret quan hi ha una abundància d'animals de caça o no protegida que resulta perillosa o nociva per a les persones o per evitar danys a l'agricultura, la ramaderia, els terrenys forestals o les espècies protegides.

A Catalunya hi ha una sobrepoblació de porcs senglars, sobretot a l'Empordà
A Catalunya hi ha una sobrepoblació de porcs senglars, sobretot a l'Empordà

En aquest sentit, el Departament d'Acció Climàtica, Alimentació i Agenda Rural està treballant ara en la identificació de les zones on es poden ubicar aquestes trampes perquè "no és un tipus de xarxa que es pugui fer servir a qualsevol lloc i de qualsevol manera", adverteix Sanitjas.

Les noves xarxes exigeixen un protocol d'implantació curós i, també, una bona gestió de les captures. És per aquest motiu que el govern està perfilant aquest protocol i, alhora, formant un equip de camp específic per utilitzar aquestes trampes.

Les Pig Brig Trap s'afegiran a la bateria d'accions i mesures que el govern està desplegant en el marc del pla de xoc per combatre la sobrepoblació d'espècies com el senglar, que causen danys al territori.

Entre les opcions que tenen sobre la taula hi ha, per exemple, que els pagesos puguin comprar i utilitzar aquestes trampes. "És una possibilitat, però l'aplicació de qualsevol mètode de captura necessita una autorització específica del departament, complir uns condicionants i assolir els protocols que s'estableixin", ha remarcat Sanitjas.

ARXIVAT A:
Medi ambient
VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut