Joe Biden i Kevin MacCarthy en una reunió aquest mes de maig (Reuters/Leah Millis)

Acord als Estats Units per elevar el sostre de deute i evitar així la suspensió de pagaments

El pacte entre demòcrates i republicans s'haurà de votar al Congrés en forma de llei

Actualitzat

Demòcrates i republicans han assolit aquesta matinada un "principi d'acord" per elevar el sostre de deute i evitar que els Estats Units entrin en suspensió de pagaments, segons han confirmat el president, Joe Biden, i el líder de la Cambra de Representants, Kevin McCarthy.

Tot i que no se'n coneix la lletra petita, fonts coneixedores de la negociació expliquen que augmenta la capacitat d'endeutament del país per als pròxims 2 anys a canvi de retallades.

El preacord s'ha aconseguit l'endemà que la secretària del Tresor, Janet Yellen, advertís que el país podia entrar en fallida el 5 de juny. El deute públic dels Estats Units està congelat en 31,4 bilions de dòlars. Des del mes de gener l'administració ja no pot acumular més deute i fins ara s'han tret diners d'altres partides per fer front a les despeses, però a partir d'aquesta data ja no seran suficients els trucs comptables.

Aquest principi d'acord queda pendent de la redacció final del text, que es preveu que estigui enllestit aquest diumenge i que dimecres es voti a la Cambra de Representants --controlada pels republicans--, i al Senat --controlat pels demòcrates-- i per ser aprovat.

El president Biden ha reconegut en un comunicat que el principi d'acord conté concessions dels demòcrates, però manté les "prioritats clau" del seu govern.

"L'acord representa un compromís, cosa que significa que no tots obtenen el que volen. Aquesta és la responsabilitat de governar", ha afirmat.

"És un pas endavant important que redueix la despesa mentre protegeix programes crítics per als treballadors i fa créixer l'economia per a tots", ha afegit Biden.

"Evita el que podria haver estat un incompliment catastròfic i hauria provocat una recessió econòmica, els comptes de jubilació devastats i la pèrdua de milions de llocs de treball."

Kevin McCarthy, president de la Cambra de Representants, ja havia avançat a les xarxes socials que l'acord per evitar el col·lapse financer s'hauria assolit després d'una trucada amb el president Joe Biden. 

"Acabo de parlar per telèfon amb el president. Després de perdre el temps i negar-se a negociar durant mesos, hem arribat a un principi d'acord digne del poble nord-americà", ha dit McCarthy en el seu missatge.

Poc després, en una breu compareixença de premsa, el republicà ha assegurat que l'acord recull una "històrica" reducció de la despesa pública i reformes que "trauran les persones de la pobresa i les incorporaran a la força laboral".

McCarthy ha recalcat que l'acord no implica ni nous impostos ni nous programes de govern, tot i que no ha volgut  donar més detalls: "Tenim encara molta feina per fer aquesta nit per acabar tot el text" de l'acord. El president Biden no ha confirmat la notícia fins una hora més tard.

Què és i què implica el límit de deute

El límit de deute és la quantitat total de diners que el govern dels Estats Units està autoritzat a demanar en préstec per complir les seves obligacions legals existents i poder pagar els beneficis de l'assegurança social i "Medicare", els salaris militars, els interessos sobre el deute nacional, els reemborsaments d'impostos i altres pagaments.

Cada cert temps, els Estats Units s'acosten a l'impagament del deute nacional perquè, a diferència d'altres països, el govern només pot emetre deute fins al límit establert pel Congrés, que té el poder d'elevar aquest sostre segons cregui convenient.

El 19 de gener es va elevar el límit de deute legal a 31,4 bilions de dòlars, cosa que va portar el Departament del Tresor a haver de recórrer a mesures extraordinàries per pagar els comptes.

Institucions com la Reserva Federal (Fed) han alertat aquests mesos sobre els riscos de no elevar el sostre de deute. No fer-ho, va advertir recentment el seu president, Jerome Powell, "no tindria precedents" i "estaríem en un territori desconegut" les conseqüències del qual "serien molt incertes".

També organismes internacionals com el Fons Monetari Internacional (FMI) han estat alertant sobre la necessitat urgent que el Congrés actuï, ja que, si no ho fa, hi haurà "greus repercussions" tant per a l'economia nord-americana com a escala global.

ARXIVAT A:
Economia de butxacaEstats UnitsJoe Biden
Anar al contingut