"Cap de dona jove", de Picasso (1906)
"Cap de dona jove", de Picasso (1906)
Madrid

Demanen quatre anys de presó per a Jaime Botín per voler treure un Picasso d'Espanya

Segons la Fiscalia, l'expresident de Bankinter va voler treure d'Espanya un quadre de Picasso, valorat en 26 milions d'euros, sense l'autorització necessària per vendre'l al Regne Unit

Actualitzat

La Fiscalia ha mantingut aquest divendres la seva petició de quatre anys de presó i multa de 100 milions d'euros per a l'expresident de Bankinter Jaime Botín per voler treure d'Espanya un quadre de Pablo Picasso, valorat en 26 milions d'euros, sense l'autorització necessària del govern espanyol. El quadre s'havia de vendre al Regne Unit.

Així ho ha dit el fiscal en l'última sessió del judici, que s'ha celebrat al llarg d'aquesta setmana al jutjat penal número 27 de Madrid i que ha quedat vist per a sentència.

Jaime Botín-Sanz de Sautuola García de los Ríos pertany a la saga Botín: és germà d'Emilio Botín i oncle d'Ana Patricia Botín.

Abans d'acabar l'última sessió del judici, l'acusat ha tingut oportunitat de fer un al·legat final, en el qual ha explicat que es considera "lliure de culpa".

 

 

La seva defensa considera que les acusacions estan mal formulades, ja que han "tergiversat" els fets i han fet una "interpretació esbiaixada" de la Llei de Patrimoni Històric Espanyol i de la Llei de Repressió del Contraban.

Però fa quatre anys van requisar en un vaixell del banquer, a Còrsega, la peça "Cap de dona jove". L'objectiu, segons fonts de la Fiscalia, era vendre-la en una subhasta a Londres. Segons el banquer, volia guardar l'obra en un lloc segur.

Patrimoni espanyol

El fiscal ha indicat que és "indiscutible" la pertinença d'aquest quadre al patrimoni espanyol, ja que el pintor és de nacionalitat espanyola i es va pintar a la localitat catalana de Gósol.

També ha assenyalat que és necessària una autorització administrativa perquè l'obra ja té més de 100 anys d'antiguitat. Pablo Picasso va pintar "Cap de dona jove" el 1906.

El fiscal ha conclòs que Botín ha incorregut en un delicte de contraban de béns culturals perquè també compleix tots els requisits previstos en la Llei de Repressió del Contraban, com és el trasllat d'una obra amb un valor "superior a 150.000 euros" i ha subratllat que per cometre aquest tipus penal contra el patrimoni històric espanyol no cal que l'obra estigui "prèviament catalogada", com és el cas.

Abans que Botín adquirís el llenç el 1977 en una galeria d'art britànica, segons va explicar durant la seva declaració, aquest va pertànyer al col·leccionista francès Paul Guillaume. Botín ha defensat, en tot moment, que durant 28 anys el quadre ha estat en el seu veler, amb bandera britànica.

Des que es compra, "el quadre té com a destinació final el vaixell", ha assegurat l'advocat defensor de Botín, Gómez-Bermúdez.

L'obra està dipositada actualment al Museu Reina Sofia de Madrid.

Anar al contingut