Un falcó peregrí
Els acusats robaven i venien diverses espècies de falcons (Wikimedia Commons)

Demanen 13 anys de presó a 8 acusats de robar cries de falcó i vendre-les per internet

Un dels acusats s'enduia ous i cries de l'empresa d'Odèn on treballava, i la resta acabaven la criança i els venien a un preu d'entre 6.000 i 10.000 euros

Redacció/ACNActualitzat

Robaven ous i cries de falcó d'una empresa d'Odèn, al Solsonès, i venien els animals per internet. Hi ha vuit acusats de fer-ho, per a qui la Fiscalia demana 13 anys de presó i una indemnització d'un milió d'euros. Entre aquest dilluns i el divendres 20 de gener, es fa el judici a l'Audiència de Lleida.

Els fets van passar entre el 2011 i el 2014. Un dels acusats treballava a l'empresa i és qui robava els ous i les cries. La resta s'encarregaven d'acabar el procés de cria amb unes incubadores que tenien en una propietat al centre de Manresa, o a casa seva, i de vendre els exemplars per entre 6.000 i 10.000 euros.

Tots vuits estan acusats dels delictes de furt continuat, tràfic d'espècies protegides, falsedat documental, grup criminal i receptació.
 

Espècies úniques de falcons

Segons la Fiscalia, l'empresa d'Odèn es dedicava a la cria de diverses espècies de falcó, conegudes com el girfalc, el pelegrí o el sacre, que tenen línies genètiques úniques al món, la majoria de les quals s'exportaven a països àrabs.

Així, el treballador acusat aprofitava l'època de criança --entre els mesos d'abril i juny-- per robar entre 20 i 25 aus per temporada per després dur-les als domicilis particulars d'altres acusats o al centre de Manresa per finalitzar la cria i vendre-les.

Precisament en aquestes instal·lacions, que l'escrit recull que eren "d'un estat precari", es van trobar ocells en condicions de salut "molt dolentes", i un va morir.

Jutjats de Lleida
El judici ha arrencat aquest dilluns a l'Audiència de Lleida (ACN/Laura Cortés)

Segons la Fiscalia, en aquest centre de Manresa van arribar a néixer 19 exemplars descendents d'un exemplar provinent d'Odèn, i una de les acusades s'encarregava de contactar amb possibles compradors a través d'internet i de vendre alguns dels exemplars a l'estranger.

Per fer-ho, segueix l'escrit, els acusats falsificaven els certificats administratius, les anelles i la documentació individualitzada de les aus per poder vendre els exemplars il·lícits. En algun cas, utilitzaven certificats d'exemplars morts, donant així "aparença de legalitat" als ocells robats.

Es calcula que entre el 2011 i el 2014 es van robar 90 ous de falcó i que el valor total dels ocells ascendeix a 355.000 euros. És per això que la Fiscalia demana també que els acusats indemnitzin l'empresa d'Odèn amb gairebé un milió d'euros, així com les persones a qui van vendre falcons de manera il·legal amb el preu que van pagar.

ARXIVAT A:
JudicialMaltractament animal
Anar al contingut