De són "mentiders o inútils" a '"es genera crispació": xoc per les inversions a Catalunya

Pere Aragonès i Jordi Puigneró s'han reunit amb la ministra de Transports, Raquel Sánchez, a qui reclamen "una reversió immediata" en l'execució de les inversions pressupostades a Catalunya

Redacció/AgènciesActualitzat

El govern demana explicacions a La Moncloa per les xifres sobre les inversions del govern espanyol publicades aquesta setmana que mostren que l'any passat només es va executar un terç del que s'havia pressupostat a Catalunya.

Ho han fet Pere AragonèsJordi Puigneró directament a la ministra de Transports, Raquel Sánchez. El president de la Generalitat i el vicepresident i conseller de Polítiques Digitals i Territori han coincidit amb la ministra en l'acte d'inauguració de les noves oficines de Google a Barcelona.

La reunió s'ha fet a petició d'Aragonès i ha durat mitja hora. S'han trobat en una sala de l'edifici on s'ha fet l'acte, un cop havia acabat .

Segons el ministeri, han abordat "la importància de reforçar la col·laboració entre les dues administracions" per impulsar el ritme d'execució de les infraestructures a Catalunya. En aquest sentit, s'ha acordat la propera convocatòria de la Comissió de Seguiment d'Infraestructures per analitzar conjuntament i projecte a projecte la situació.

En un acte previ, una estona abans de la trobada, el president ha qualificat d'"inadmissibles" les dades d'execució pressupostària, que al seu parer suposen "un llast" per a la competitivitat de l'economia a Catalunya. També ha demanat que es corregeixi immediatament:

"Demanem que hi hagi una reversió immediata, un punt d'inflexió, perquè ens hi juguem la nostra competitivitat"

En concret, segons el Ministeri d'Hisenda, l'estat va executar l'any passat a Catalunya un 35,77 % de la inversió prevista al pressupost, és a dir, 739,8 milions sobre un total de 2.068 milions previstos, mentre que la Comunitat de Madrid va aconseguir una execució del 183,9 %, en rebre 952 milions més del pressupostat.

Jordi Puigneró
Jordi Puigneró també ha criticat el nivell d'execució pressupostària (ACN/Sílvia Jardí)

També ha carregat contra el govern espanyol per aquestes xifres el vicepresident Jordi Puigneró. En una entrevista a Catalunya Ràdio, ha declarat: 

"O són uns mentiders o uns inútils."

Puigneró ha afegit que es tracta d'un "problema endèmic" i que, per tant, no pot ser causal, sinó que és "premeditat". "L'Estat no té crèdit a Catalunya ja. No són de fiar", ha conclòs.

Paraules que ja han tingut resposta de la ministra de Transports. Raquel Sánchez s'ha defensat: "Ni som inútils ni mentiders". En una entrevista a Rac1, la ministra ha demanat confiança en el seu govern, així com evitar el que ella entén que és entrar en confrontacions quan es comparen les xifres entre comunitats autònomes:

"Fer aquesta comparativa, crec que genera crispació i no s'adapta a l'agenda del retrobament."

Sánchez ha subratllat que el ritme de les execucions de les obres previstes "comporta una sèrie de complexitats i tramitacions llargues" i ha assegurat que "mai com ara hi havia hagut un volum d'obres en marxa tan importants".

Sánchez ha insistit que "cap dels grans projectes està aturat" i ha justificat el retard d'algunes inversions pel baix nivell d'execució abans de l'arribada del PSOE al govern espanyol. D'altra banda, la ministra també s'ha remès a la pandèmia i els efectes de la guerra a Ucraïna, però ha dit que el nivell d'execució aquest any es troba per sobre el 60% i les licitacions s'han duplicat.

ARXIVAT A:
Pressupostos Generals de l'Estat
VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut