D'"ambient festiu" a "pertorbació del Clàssic": el partit a la premsa internacional
Una de les pancartes exhibides al camp Nou (Reuters/Albert Gea)

D'"ambient festiu" a "pertorbació del Barça-Madrid" en la premsa internacional

Els mitjans expliquen els incidents, però ressalten que el partit es va jugar sense problemes

Xavier DuranActualitzat

Les mobilitzacions al voltant del clàssic Barcelona-Madrid han ocupat bona part de les cròniques de la premsa internacional. La BBC  titula "El Clásico: protestes catalanes en partit de futbol a Espanya". La cadena britànica explica que els manifestants s'han enfrontat amb la policia fora del camp i també ha destacat la reivindicació dintre del Camp Nou:

"Milers de seguidors dintre de l'estadi del Barcelona aguantaven pancartes instant el govern espanyol a 'sit and talk' amb els que demanen la independència de Catalunya."

També recorda que Tsunami Democràtic està classificat per les autoritats espanyoles com a "organització criminal".

El diari The Guardian titula: "Desenes de ferits quan manifestants per la independència de Catalunya s'enfronten amb la policia en el partit del Barcelona". En el text destaca que "són els primers incidents violents a Catalunya des de l'octubre, quan el Tribunal Suprem espanyol va empresonar nou líders separatistes catalans pel seu rol en el fallit intent per la independència el 2017".

En un tuit parla d'un "negat Gareth Bale" en un partit amb l'atenció desviada per les protestes.

 

 

A França, el diari esportiu L'Équipe destaca en el seu titular que "centenars de manifestants bloquegen la circulació al voltant del Camp Nou". 

També destaca la demanda de Tsunami Democràtic que per dur a terme l'acció prevista "és indispensable que el partit pugui tenir lloc i que el públic pugui entrar a l'estadi" i reprodueix un tuit d'aquesta organització. Descriu l'ambient fora del camp com a "més aviat festiu".

A Twitter, destaca la demanda de llibertat "per als presos polítics catalans" per part dels aficionats.

 

Per Le Monde també hi havia un ambient festiu quan 5.000 manifestants, segons la policia, "han bloquejat la circulació al voltant de l'estadi" des de primera hora de la tarda. En el titular destaca:

"Enfrontaments fora del Clasico entre el Barcelona i el Real Madrid han fet una cinquantena de ferits". També comenta les pancartes grogues que deien "#SpainSitAndTalk".

 

Imatge d'incidents al voltant del Camp Nou (Reuters/Enrique Calvo)


El titular del diari francès Le Figaro assenyala: "Barça-Real Madrid: els independentistes catalans pertorben el partit".

Destaca el "tifo gegant", fent servir la paraula italiana que designa la coreografia dels seguidors d'un equip a l'estadi. I després d'explicar que "el públic del Camp Nou ha fet sentir les seves reivindicacions independentistes abans de la passada inicial", explica així el llançament de pilotes inflables:

"En el minut 55 del partit, desenes de pilotes de platja s'han llançat a la gespa des de les graderies, per protestar contra les bales de goma llançades per la policia per reprimir les manifestacions independentistes els darrers mesos."

A l'Argentina, el diari Clarín destaca en el titular els incidents:

"Barcelona-Reial Madrid: almenys 46 ferits pels incidents fora del Camp Nou i llançament de pilotes grogues al camp de joc."

Sobre això darrer, explica que la imatge no es va veure per televisió i que el partit es va interrompre poc temps perquè el llançament va coincidir amb un canvi de jugadors i el joc ja estava aturat. També destaca que un càmera de Betevé va ser ferit per una bola de foam.

Als Estats Units, The Washington Post afirma que va ser un clàssic acabat en empat i "políticament supercarregat", jugat en "una gran protesta separatista que es va tornar violenta fora de l'estadi".

També explica que "l'olor de fum des dels carrers va arribar a les graderies en els minuts finals del partit". Però destaca que "tot i les preocupacions de la policia", tots dos equips van arribar a temps al camp, escortats per un fort desplegament. I que els temors d'invasió del camp "també es va demostrar que eren infundats".

Citen les declaracions d'Ernesto Valverde, l'entrenador del Barça, al final del partit:

"Com a esdeveniment social, no donaré una opinió. Com a esdeveniment esportiu, hem empatat."

Per la seva banda,  The New York Times explica en el titular que "el clàssic acaba en empat sense gols entre protestes per la independència".

Finalment, la cadena àrab Al-Jazeera elabora un llarg text que titula amb un símil futbolístic per a les manifestacions:

"Les protestes per la independència de Catalunya fan la sacada inicial en El Clasico."

Explica alguns incidents i destaca que tots dos equips van arribar al camp des del mateix hotel en autocars sense símbols. I també fa referència al fet que el Barcelona, " que es qualifica a si mateix de més que un club", ha estat vist també com una institució nacional catalana, però que "camina per una fina línia des que el suport a la independència ha crescut en els últims anys".

ARXIVAT A:
Procés catalàTsunami Democràtic
Anar al contingut