Culpable de sedició el líder del grup d'extrema dreta Oath Keepers per l'assalt al Capitoli

Stewart Rhodes és el fundador del grup i va organitzar des d'un hotel a prop del Capitoli, on guardava diversos tipus d'armes, l'entrada de membres del grup a l'edifici

RedaccióActualitzat

El fundador del grup d'extrema dreta Oath Keepers, Stewart Rhodes, ha estat declarat culpable de conspiració per cometre sedició per un jurat federal dels Estats Units, pel seu paper en l'assalt al Capitoli del 6 de gener del 2021.

Els dotze membres del jurat també han trobat culpable del mateix càrrec Kelly Meggs, un altre dels membres del grup, mentre que han absolt d'aquest delicte els altres tres integrants d'Oath Keepers que s'han assegut al banc dels acusats en aquest judici, que va començar el 3 d'octubre a Washington.

Són Kenneth Harrelson, Jessica Watkins i Thomas Caldwell, que sí que han estat declarats culpables d'obstrucció a procediments oficials --en aquest cas, la certificació del Congrés dels resultats de les eleccions-- i altres petits càrrecs.

La conspiració per cometre sedició comporta una pena màxima de 20 anys de presó i es defineix com l'intent "d'enderrocar, abatre o destruir per la força el govern dels Estats Units". El delicte d'obstrucció a procediments oficials pot comportar 20 anys de presó més.

Durant el judici, la Fiscalia els va acusar d'haver guardat armes, munició i granades de mà en un hotel pròxim a la capital nord-americana amb l'objectiu d'impedir a diversos congressistes certificar el resultat de les eleccions presidencials del 2020. Els comicis van donar la victòria a Joe Biden, que va desbancar el republicà Donald Trump.

Stewart Rhodes, fundador dels Oath Keepers, en un acte del grup
Stewart Rhodes, fundador d'Oath Keepers, és un antic paracaigudista de l'exèrcit dels Estats Units (Reuters)

Durant l'assalt al Capitoli, que va deixar cinc morts i més de 140 agents ferits, Rhodes es va quedar fora de l'edifici supervisant l'operació, mentre que Meggs va dirigir un grup de 14 persones fins a l'interior de l'edifici, on es van dividir en dos subgrups de set: un dirigit al Senat i l'altre a la Cambra de Representants.

La defensa de Rhodes, que va perdre un ull en autodisparar-se accidentalment a la cara, va intentar convèncer el jurat que els grups armats d'Oath Keepers no tenien intenció d'impedir la confirmació de Biden, sinó de "reaccionar" en cas que Trump els demanés intervenir, en virtut d'una norma del 1807 que, segons va explicar, permet al comandant en cap de les forces armades demanar a grups paramilitars ciutadans fer complir la llei. En tot cas, va dir, hauria estat una acció destinada a protegir personatges "d'alt nivell" que van assistir a la manifestació pro-Trump davant del Capitoli.


Qui són els Oath Keepers?

Oath Keepers és una organització definida com a antigovernamental, vinculada a milícies ciutadanes que, malgrat acceptar qualsevol persona com a membre, centra les seves tasques de reclutament en exmilitars, policies i personal dels serveis d'emergències.

Rhodes, de 57 anys, de Granbury, Texas, és un antic paracaigudista de l'exèrcit dels Estats Units que va estudiar dret a la Universitat de Yale. És el fundador i líder d'Oath Keepers. Segons ell, és un grup no partidista els membres del qual s'han compromès a mantenir la Constitució.

El mes que ve començaran dos judicis més destacats relacionats amb l'assalt al Capitoli. Quatre membres més d'Oath Keepers s'enfronten a càrrecs de sedició, com els membres del grup de dretes Proud Boys, inclòs el seu expresident, Enrique Tarrio.

ARXIVAT A:
Estats UnitsTrump Joe BidenEleccions Estats Units
VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut