Cuixart pintant una peça de ceràmica a la presó en una imatge que va penjar a Twitter (ACN).
Cuixart pintant una peça de ceràmica a la presó en una imatge que va penjar a Twitter (ACN).

Cuixart sobre la negociació: "La prioritat no pot ser alliberar els presos"

El president d'Òmnium demana explícitament que no els posin damunt cap taula de negociació

RedaccióActualitzat

El president d'Òmnium Cultural, a la presó des del 16 d'octubre del 2017, afirma que l'objectiu de la negociació política no és la llibertat dels presos. En una entrevista a l'agència Europa Press, Jordi Cuixart assegura que els presos no poden condicionar el que passi fora de la presó ni ser "moneda de canvi de res".

Cuixart demana explícitament que no els posin damunt cap taula de negociació.

"La prioritat no pot ser l'alliberament dels presos, sinó la resolució del conflicte."

Cuixart creu que el que ha de centrar la negociació és el reconeixement del dret a l'autodeterminació i posar fi a la repressió:

"El que ha de fer el govern és acatar les resolucions internacionals, no manipular més el poder judicial i deixar pas a la negociació."


Amnistia i beneficis penitenciaris

Cuixart ha parlat d'una eventual amnistia, que ara per ara no està sobre la taula. Diu que és una reivindicació legítima i un instrument vàlid que té l'Estat per a la resolució del conflicte, però que per si sola no implicaria una resolució democràtica automàtica.

Tampoc creu que sigui una solució modificar el Codi Penal "si la justícia continua actuant al marge":

"La cúpula del poder judicial està qüestionada i veiem cada dia com a l'Estat no existeix una separació de poders real."

Cuixart argumenta que a ell se'l va condemnar vulnerant drets fonamentals i per un "delicte inexistent". Per això no s'acollirà a mesures de reinserció. En canvi, un cop classificat en segon grau, Cuixart sí que demanarà permisos, perquè és un dret dels presos al qual no renunciarà.

 


La resposta a la sentència

El president d'Òmnium demana al govern i als partits que actuïn amb "coherència, rigor i valentia" per donar una resposta adequada des de les institucions a la sentència del procés.

Per Cuixart, de moment no s'ha donat aquesta resposta adequada a aquesta sentència, tot i que hi ha "un president del Parlament i un vicepresident a la presó, juntament amb cinc consellers més".

"Tinc la sensació que la indignació d'una part molt important de la gent no s'ha traduït en cap resposta institucional que puguem considerar a l'alçada de la gravetat dels fets."


Suport a Torra i Junqueras

Per Cuixart, el ple extraordinari del Parlament que va ratificar Quim Torra com a diputat i president de la Generalitat és un "bon exemple" de resposta institucional, i ha aprofitat per carregar contra la decisió de la Junta Electoral Central (JEC) de retirar-li la credencial de diputat, una inhabilitació ratificada pel Tribunal Suprem.

"És delirant que la JEC es cregui competent per inhabilitar per primera vegada un president de la Generalitat en actiu. Sempre estarem al costat de les institucions i, en aquest cas, del president."

Cuixart també ha criticat la decisió del Suprem d'executar la inhabilitació de l'exvicepresident i líder d'ERC, Oriol Junqueras, malgrat la decisió del Tribunal de Justícia de la Unió Europea (TJUE), i ha vaticinat: "L'estat espanyol està aïllat jurídicament i acabarà condemnat".

ARXIVAT A:
Procés catalàJordi Cuixart
Anar al contingut