Cues de nous pobres cada cop més llargues per demanar aliments

La pandèmia del coronavirus ha portat les persones que estaven a límit de la supervivència a una situació d'emergència social

Begoña Grigelmo MiguelActualitzat

La crisi del coronavirus ha fet augmentar el nombre de persones que no tenen diners per menjar. El Banc dels Aliments està entregant un 40 per cent més de productes que abans, i a la parròquia de Santa Anna, a Barcelona, cada dia hi ha cues interminables, amb molts ciutadans que hi són per primer cop.

Mario Duarte: "Jo era autònom. Feia reparacions en habitatges. Amb el coronavirus ha baixat tota la feina i vaig haver de donar de baixa l'activitat i anar tirant com puc."

Com ell, unes 300 persones esperen, pacientment, al Portal de l'Àngel, el carrer comercial més car d'Espanya. Unes cues que arriben a plaça Catalunya i que ara no són per comprar, sinó per demanar menjar.

Marina del Castillo: "L'empresa ens va dir que ens posava l'ERTO, però fins ara no hem rebut res. I, mentrestant, què mengem?"

Carlos Numpaque: "Jo estudiava i, des de que va començar el virus, em vaig quedar aquí atrapat. Vaig haver de recórrer a aquestes ajudes."

Nieves Eiriz Vázquez: "El meu fill, el tinc sense feina. Jo cobro una pensió petita. I què faig? Què mengem?"

Una dona rep una bossa de menjar a la parròquia de Santa Anna de Barcelona
Una dona rep una bossa de menjar a la parròquia de Santa Anna de Barcelona (ccma)

La parròquia de Santa Anna va començar a repartir, a finals de març, aliments al carrer, cada dia. I és que l'estat d'alarma havia obligat a aturar l'ajuda que donaven normalment dins de l'església.

En aquests dos mesos han vist com es multiplicaven les persones que arribaven fins aquí i com canviava el perfil de qui demana menjar.

Carmen Miranda: "Em vaig quedar sense feina. A més, treballava sense assegurar i no tinc cap ingrés de res. Som tres, amb una neta de 9 anys. Vinc cada dia i ho necessito per menjar."

Peio Sánchez és el rector de la Parròquia de Santa Anna. Assegura que ni en la crisi del 2008 havia vist gent tan necessitada de cop.

"Hem assistit, en primer lloc, a l'arribada de la gent sense llar, que és la gent que normalment ateníem. Però després ha arribat la gent sense papers, sense contractes, en una economia de supervivència. I, després, persones que són destinatàries d'ajudes però que encara no els han arribat."

Des del començament del confinament, a la parròquia ja han servit gairebé 11.000 lots d'esmorzar, dinar i sopar, i han ajudat prop de 2.900 persones.

La cua a la parròquia de Santa Anna arriba fins la Rambla de Catalunya
La cua a la parròquia de Santa Anna arriba fins la Rambla de Catalunya (CCMA)

Els aliments els comencen a repartir a dos quarts de deu del matí. Els primers de la cua, però arriben a les 6. Els que són al final, que també esperen molta estona, ni tan sols saben si els arribarà el menjar.

I, de fet, en poc més d'una hora, els voluntaris ho han repartit tot.

"Curiosament, en la fase de desconfinament s'estan tancant serveis d'emergència i, si es tanquen serveis d'emergència els pocs que tenim oberts, encara tenim més pressió."

Avui hi ha hagut menjar per a 243 persones, el triple que al principi de la crisi del coronavirus.

ARXIVAT A:
Coronavirus PobresaAlimentació
VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut