Crítiques al PP per voler retardar l'expulsió de migrants que donin el fill en adopció
El president del PP, Pablo Casado, aquest dissabte a Cartagena en la presentació de la llei de suport a la maternitat (EFE)

Crítiques al PP per voler retardar l'expulsió de migrants que donin el fill en adopció

Entitats i partits polítics critiquen que el PP barregi la política migratòria amb les polítiques de foment de la natalitat

Juli RodésActualitzat

Pluja de retrets al Partit Popular per la proposta de retardar l'expulsió de les immigrants sense papers embarassades que vulguin donar el fill en adopció. Seria una de les mesures incloses en la llei de suport a la maternitat que el PP vol aprovar si arriba a la Moncloa.

Partits polítics i també organitzacions que treballen en l'àmbit de la immigració ja han manifestat que consideren la proposta "repugnant" i "inacceptable".

La proposta del PP, en concret, és que les immigrants en situació irregular que expressin el seu desig de donar el fill en adopció no siguin expulsades mentre estiguin embarassades.

Es dona la circumstància que la proposta no va ser esmentada per Pablo Casado aquest dissabte quan va presentar la llei de suport a la maternitat a Cartagena. Tampoc a la nota de premsa publicada per l'oficina d'informació del partit sobre aquest acte.


"Igualtat de condicions"

Consultat pel diario.es i pel portal newtral.es, el PP ha confirmat el sentit de la seva proposta.

"La proposta es refereix al fet que si una dona irregular vol donar el seu fill en adopció, quedaria blindada, però no seria un blindatge per a tota la vida i no suposaria un motiu d'expulsió. (...) A més, gaudirien de tota la protecció i garanties en igualtat de condicions que les dones que viuen en situació regular a Espanya."


L'argument del PP és que volen evitar que les dades de les immigrants sense papers puguin ser utilitzades per expular-les.

"El que seria una barbaritat és utilitzar les dades que cal facilitar en un procés de lliurament en adopció com a excusa per tramitar l'expedient d'expulsió d'aquesta dona. I això és el que volem evitar per raons humanitàries i per a la protecció del menor i de la mare."

 

El PP, d'altra banda, ha volgut deixar clar que no proposa donar papers a aquestes dones a canvi que donin els fills en adopció.

 

 

"Víctima d'una 'fake news'"

Aquest extrem del blindatge de les dones migrants que donessin el fill en adopció havia estat difós inicialment per alguns mitjans que després han reconegut l'error i han rectificat.

El fet, però, ha servit al president del PP, Pablo Casado, per assegurar que ell i el seu partit han estat víctimes d'una "fake news".

Ho ha explicat d'aquesta manera:

"La 'fake news' deia que el PP volia que a les dones immigrants sense papers, si decidien entregar el seu fill en adopció, se les blindaria."

"Què proposa el PP des de fa deu anys a Madrid?
Que les mares embarassades que decideixen entregar el seu fill en adopció en comptes d'abandonar-lo tinguin absolutament garantida la confidencialitat i els mateixos drets que si estiguessin regularitzades."


Després d'afegir que "per desgràcia apareixen nadons abandonats, independenment de la nacionalitat de la mare", ha demanat "responsabilitat" als seus adversaris polítics i "rigor" als mitjans de comunicació.

 

Pablo Casado, a Valladolid, on ha recollit un premi al millor comunicador de Castella i Lleó (EFE)

 

Casado ha parlat a Valladolid, on ha recollit un premi de la Universitat Europea Miguel de Cervantes al personatge públic de Castella i Lleó que millor comunica.

La vicesecretària de política social del PP i alcaldessa de Logronyo, Cuca Gamarra, també ha volgut aclarir la proposta i també l'ha justificada amb l'argument que és la manera d'evitar que "molts" nadons acabin en "contenidors".

 

 

Un protocol que ja s'aplica a Madrid

Des del PP recorden que la proposta ja forma part del protocol d'adopció que aplica "amb èxit" a la Comunitat de Madrid des de 2009 per garantir un "procés de caràcter confidencial" que assegura que "el lliurament del nadó no té conseqüències legals ni administratives per a la dona".

Aquest és el protocol al qual el PP fa referència:

 

 

Allau de condemnes

La proposta del PP ha estat molt constestada des de la Xarxa Espanyola d'Immigració i Ajuda al Refugiat. Les entitats que la integren asseguren, a més, que és "inconstitucional".

"Aquesta reforma és repugnant i inconstitucional, per la qual cosa si es posa en marxa s'enfrontarà immediatament amb l'oposició total de tot l'estament jurídic."


També acusen el PP de "mercadejar" amb els fills de les immigrants i d'insultar-les a elles.

 

 

 

Des de l'àmbit polític, la proposta del PP ha generat un rebuig generalitzat.

Per part del govern l'ha desqualificada la consellera de la Presidència i portaveu, Elsa Artadi, que ha parlat de "monstruositat":

 

 

La diputada d'ERC Eva Baró parla de racisme, masclisme i classisme, i associa la proposta del PP amb la novel·la distòpica "El conte de la serventa", en què les dones fèrtils tenen la funció de garantir la reproducció de les classes dirigents.

 

 

Una de les respostes més contundents a la proposta del PP l'ha donada l'alcaldessa de Barcelona, Ada Colau, que parla de "segrestadors de nens" i de "feixistes".

 

 

Encara a l'Ajuntament de Barcelona, el tinent d'alcalde Jaume Asens ha qualificat la proposta de "miserable".

 

 

Íñigo Errejón, integrat ara a la plataforma Més Madrid de Manuela Carmena, ho considera "moralment repugnant".

 

 

El PSOE també l'ha comparada amb una distopia i es pregunta si en el PP "s'han tornat bojos".

 

 

Adriana Lastra, vicesecretària general del PSOE, també ha desqualificat la proposta.

 

 

Ramon Maria Espadaler, secretari general d'Units per Avançar, integrat en el grup socialista del Parlament, considera la proposta un "atemptat a la dignitat de la persona".

 

 

El sindicat Comissions Obreres ha expressat la seva indignació per la proposta.

 

 


Natalitat, immigració i avortament

Aquesta no és la primera vegada que el PP barreja propostes sobre política demogràfica o de foment de la natalitat amb altres qüestions. Si ara ha estat la immigració irregular, fa uns dies va ser l'avortament: durant una entrevista, Pablo Casado va relacionar el descens de la natalitat -que va qualificar d'"hivern demogràfic"- amb l'actual llei d'interrupció de l'embaràs.

Casado no ha tornat a relacionar una cosa amb l'altra, però sí que ha insistit, en aquesta precampanya, que vol derogar la llei de l'avortament vigent i recuparar la del 1985, aprovada durant la presidència del socialista Felipe González.

No ha explicat, tanmateix, perquè aleshores el PP va votar-hi en contra ni tampoc perquè és ara partidari d'una llei que va tenir menys suport del Congrés dels Diputats que la promoguda el 2010 pel govern de José Luis Rodríguez Zapatero.

ARXIVAT A:
PPMigracionsAvortament
ÀUDIOS RELACIONATS
Anar al contingut