Condemnen la policia que va matar un jove negre pensant-se que feia servir una Taser
L'exagent de policia de Brooklyn Center, Kimberly Potter, aquest dijous durant la lectura del veredicte a Minneapolis (Reuters)
Minneapolis, Estats Units

Condemnen la policia que va matar un jove negre pensant-se que feia servir una Taser

Va passar a l'abril a Minneapolis en ple judici pel cas George Floyd i un jurat l'ha declarada culpable d'homicidi involuntari en primer grau

RedaccióActualitzat

Aquest dijous un jurat de Minneapolis, als Estats Units, ha trobat culpable d'homicidi involuntari l'agent de policia que l'abril va matar d'un tret un jove negre pensant-se que estava fent servir una pistola elèctrica Taser.

El jurat ha deliberat durant tres dies i mig i finalment ha declarat Kimberly Potter culpable d'homicidi en segon grau i també en primer grau, condemna que pot comportar-li 15 anys de presó.


Va ser un error

Que Potter va cometre un error i no tenia intenció de matar el jove no ho ha posat ningú en dubte durant el judici, i la deliberació ha durat tant perquè també haurien pogut declarar-la innocent o quedar-se amb homicidi involuntari en segon grau.

Va ser l'11 d'abril a Brooklyn Center, un suburbi al nord de Minneapolis, quan Potter i dos agents més van aturar un cotxe conduït per Daunte Wright, de 20 anys, i el va fer sortir.

El motiu és que portava un ambientador penjat del retrovisor, cosa que està prohibida a l'estat de Minnesota i, a més, no tenia els papers del cotxe en regla.

Manifestants concentrats en suport de Daunte Wright, aquest dijous a Minneapolis (Reuters/Adam Bettcher)

"Taser, Taser!"

Van comprovar el nom, van veure que tenia una ordre de detenció per un delicte menor, un dels agents va agafar-lo i el jove va esmunyir-se i va tornar a entrar al cotxe.

Llavors Potter va treure una pistola, va cridar "Taser, Taser!" i li va disparar un tret al cos, una seqüència gravada per les càmeres dels uniformes dels agents i que s'ha analitzat al judici.


En ple judici del cas George Floyd

Tot això va passar a pocs quilòmetres d'on el maig del 2020 un altre policia, Derek Chauvin, va ofegar un altre home negre, George Floyd, i precisament quan s'estava fent el judici per aquest cas.

Arran d'aquesta nova mort, Minneapolis va tornar a viure grans manifestacions, aldarulls i enfrontaments amb la policia similars als que van seguir a la mort de Floyd.

La mida de la Taser

Durant el judici Kimberly Potter, de 49 anys i blanca, com Chauvin, va adduir que va disparar perquè tenia por pel tercer agent, que havia entrat al cotxe per la porta de l'acompanyant.

També que va disparar convençuda que a les mans tenia una pistola Taser, no una de bales, malgrat que aquestes són força menys voluminoses que les elèctriques.

Periodistes fotografiant el germà de Daunte Wright després de conèixer-se el veredicte, aquest dijous a Minneapolis (Reuters / Adam Bettcher)

Error indefensable

L'acusació va argumentar que Potter tenia 26 anys d'experiència com a agent de policia i que havia fet cursos de Taser els últims mesos, i que tot plegat feia indefensable el seu error.

En la seva declaració l'agent va demanar perdó, i va assegurar que era la primera vegada en tota la seva carrera que havia disparat la pistola en acte de servei.

La sentència definitiva no es coneixerà fins d'aquí unes setmanes i la jutgessa, Regina Chu, no ha acceptat que l'agent condemnada passi el Nadal amb la família i l'ha enviada a la presó.

 

L'exagent de policia Kimberly Potter plorant durant la declaració al judici, fa una setmana a Minneapolis (Reuters)

 

ARXIVAT A:
PolicialEstats UnitsRacismeGeorge Floyd
Anar al contingut