Manifestants cridant "Justícia per a Daunte Wright" (Reuters/Leah Millis)

L'agent que va matar d'un tret un noi negre a Minneapolis "volia usar la Taser"

Les imatges de les càmeres dels uniformes mostren com una agent crida "Taser, Taser, Taser!" abans de disparar contra Daunte Wright amb l'arma de foc

Centenars de persones han sortit als carrers de Brooklyn Center aquest dilluns a la nit desafiant el toc de queda decretat a partir de les 7 de la tarda pel governador de Minnesota, Tim Walz, després dels incidents de diumenge durant les protestes per la mort de Daunte Wright, un jove negre de 20 anys, a causa dels trets de la policia.

La mesura no ha impedit una segona nit d'enfrontaments entre manifestants i policies a l'exterior de la comissaria d'aquesta ciutat als afores de Minneapolis, per bé que de menys intensitat. Tampoc el saqueig d'alguns comerços.

D'altres no han estat atacats perquè estaven custodiats per civils armats.

 

Un manifestant davant la tanca aixecada davant la comissaria (Reuters/Leah Millis)


La tanca instal·lada al voltant de la comissaria per mantenir els possibles manifestants a distància ha estat superada amb el llançament d'ampolles i altres objectes, que la policia ha respost amb gasos lacrimògens i projectils no letals.

Els disturbis han durat menys que la nit de diumenge i cap a les deu de la nit els manifestants ja s'havien dispersat. La policia ha fet 40 detencions, per delictes relacionats amb vandalisme o la violació del toc de queda.


Un "tret accidental"

La mort de Wright, ocorreguda a una quinzena de quilòmetres d'on va morir George Floyd i ara es jutja el cas, va passar després que la policia aturés el seu vehicle.

La mare de Wright havia explicat que el seu fill li havia trucat per dir-li que l'havien aturat per portar ambientadors penjats al retrovisor, cosa que és il·legal a l'estat de Minnesota.

 

Pintada contra la policia en un comerç saquejat (Reuters/Leah Millis)


Aquest dilluns, però, el cap la policia de Brooklyn Center, Tim Gannon, ha explicat que el motiu inicial va ser comprovar els papers del cotxe, que estaven caducats, i que els ambientadors els van veure després d'aturar Wright.

A partir d'aquí, també es van adonar que hi havia una ordre de detenció contra ell, moment en què van voler detenir-lo.

Va ser aleshores quan Wright hauria intentat tornar al cotxe i va rebre un tret.

 

Fort desplegament policial i de la Guàrdia Nacional a Brooklyn Center (Reuters/Leah Millis)


Un tret que segons Gannon hauria estat accidental, fruit de la confusió de l'agent que va disparar, que hauria utilitzat la seva arma de foc en comptes de la pistola Taser, elèctrica, amb la qual volia immobilitzar Wright.

"Em sembla, pel que he vist i per la reacció immediatament posterior dels agents, que un tret accidental va causar la mort del senyor Wright."


"Crec que l'agent volia treure la seva Taser però li va disparar una bala", ha explicat, abans d'afegir: "No hi ha res que pugui dir per alleujar aquest dolor."


"Merda, li he disparat"

Gannon ha mostrat les imatges gravades per les càmeres adossades als uniformes dels dos agents que van intervenir en els fets que van portar a la mort de Wright.

Mostren com un dels agents intenta emmanillar-lo al costat del cotxe, però Wright s'esmuny i torna dins del vehicle.

Aleshores se sent com l'altra agent crida "Taser, Taser, Taser!" i dispara un únic tret.

"Merda, li he disparat", se sent que exclama aquesta agent, que ha estat identificat com a Kim Potter, veterana amb 26 anys d'experiència, que ha estat suspesa administrativament.

L'alcalde de Brooklyn Center, Mike Elliott, ha demanat que sigui cessada.

La policia no ha donat detalls sobre l'ordre de detenció contra Wright, però el diari The New York Times ha explicat que un jutge va dictar-la després que l'any passat el jove no comparegués als jutjats on estava citat per dues acusacions de delictes de faltes.


"Els policies són de gallet fàcil"

Aquest dilluns, d'altra banda, Ben Crump, l'advocat que va aconseguir una indemnització de 27 milions de dòlars (més de 22 milions d'euros) per a la família de George Floyd, ha anunciat que és el representant legal dels Wright.

En un comunicat, Crump ha lamentat que "Daunte Wright és un altre home negre mort a mans d'aquells que han jurat protegir-nos i servir-nos a tots, no només als més blancs de tots nosaltres".

 

Familiars de Daunte Wright s'abracen davant del memorial en el lloc on va morir (Reuters/Nick Pfosi)


La família de Wright ha participat en un memorial que s'ha fet aquest dilluns en el lloc on Daunte va morir.

L'han recordat com un bon pare que tenia diverses feines per poder fer-se càrrec del seu fill de 2 anys.

Dallas Wright, la seva germanastra, ha dit: "El meu germà ha perdut la vida perquè ells [els policies] són de gallet fàcil.".

ARXIVAT A:
Estats UnitsPolicialRacisme
Anar al contingut