Condecorats 423 mossos per l'actuació en les protestes contra la sentència de l'1-O
El mossos van actuar durant dies per controlar les protestes contra la sentència de l'1-O (ACN/Miquel Codolar)

Condecorats 423 mossos per l'actuació en les protestes contra la sentència de l'1-O

La CUP presenta una pregunta al Govern perquè expliqui per quins motius se'ls distingeix

Actualitzat

El cos de Mossos d'Esquadra ha condecorat 423 mossos que van treballar durant els disturbis que hi va haver de rebuig a la sentència del procés.

La majoria, 283 agents, són de les àrees regionals d'ordre públic, ARRO, els equips de seguretat ciutadana, efectius encarregats de tasques de mediació i de serveis d'informació, entre d'altres, i 140 són agents antiavalots de la Brigada Mòbil, BRIMO.

La CUP ja ha presentat una pregunta al Govern perquè expliqui per quines actuacions se'ls condecora.

L'auditoria al cos: cap agent al jutjat

Els disturbis a les manifestacions contra la sentència de l'1-O van començar el 14 d'octubre del 2019, el dia en què es va saber la sentència judicial, i es van allargar durant setmanes als carrers de diverses de ciutats catalanes, tot i que van tenir el seu epicentre a la plaça Urquinaona de Barcelona.

Arran de l'actuació policial, el Govern va anunciar que els Mossos se sotmetrien a l'auditoria interna més gran de la seva història per avaluar la seva intervenció i detectar possibles males praxis, cosa que va acabar afectant 50 agents, dels quals només un ha estat suspès, en 34 investigacions, cap de les quals ha estat portada al jutge per Interior.

Pregunta de la CUP al Govern

La CUP-CC ha registrat una pregunta al Govern perquè informi dels motius que han portat els Mossos d'Esquadra a condecorar agents per la seva participació en els diversos dispositius en les protestes contra la sentència de l'1-O contra els líders independentistes. Els cupaires pregunten quants policies han estat condecorats, quins són els números de placa i els càrrecs i quines van ser les seves funcions durant la "repressió a les mobilitzacions postsentència" d'ara fa un any. També volen saber quins beneficis comporta aquesta condecoració.

Condecorats 423 mossos per l'actuació en les protestes contra la sentència de l'1-O
Una foguera davant d'un cordó policial en les protestes contra la sentència de l'1-O, el 15 d'octubre passat (ACN)

Més de 700 agents condecorats

En total, aquest any, el cos ha distingit 724 mossos de diverses regions policials, i hi ha també una trentena a policies nacionals i guàrdies civils.  

A banda dels distingits per la seva actuació en diversos dispositius per contenir els disturbis contra la condemna als líders independentistes, també han estat condecorats 301 agents més per un altre tipus de serveis prestats al llarg de l'any passat.

Les condecoracions es concedeixen a proposta dels comandaments, després són ratificats pel director de la policia i finalment firmades pel conseller d'Interior, en aquest cas, el cessat Miquel Buch.

Generalment, les insígnies se solen lliurar a l'abril, durant el tradicional Acte Nacional del Dia de les Esquadres, patró de la policia catalana, però aquest any es va suspendre a causa del confinament i l'estat d'alarma decretat per la Covid-19.

Aquest cop, cada comissaria ha lliurat les condecoracions al seu criteri, algunes amb petits actes interns i unes altres directament als seus despatxos de manera privada.

ARXIVAT A:
Mossos d'EsquadraJudici procés
Anar al contingut