Comencen a multar turismes i motos que vagin per la ZBE sense etiqueta ambiental
Un dels cartells informatius de la ZBE Rondes Barcelona (ACN/Àlex Recolons)

Comencen les multes a la ZBE: autoritzacions i moratòries de la zona de baixes emissions

S'amplia el llindar per obtenir una moratòria en cas d'autònoms amb rendes baixes que necessiten el cotxe per treballar

RedaccióActualitzat

A partir d'aquest dimarts es comencen a multar els turismes i motos que circulin per la zona de baixes emissions (ZBE) Rondes Barcelona sense distintiu ambiental de la DGT.

Les sancions per als infractors havien d'entrar en vigor l'1 d'abril passat, però el decret d'estat d'alarma va obligar a posposar la mesura i, fins ara, la ZBE ha continuat com els primers tres mesos del 2020: vigent de dilluns a divendres feiners, de 7.00 a 20.00, però sense multes.

La zona amb restriccions comprèn Barcelona, l'Hospitalet de Llobregat, Sant Adrià de Besòs i part d'Esplugues de Llobregat i Cornellà de Llobregat.
 


A quant pugen les multes de la ZBE?

Les multes van dels 100 als 500 euros en funció de la infracció, però en cas de reincidència es poden encarir un 30%.

Durant l'estiu s'han fet avisos per carta als infractors -s'han enviat més de 10.000 cartes als propietaris dels vehicles- amb l'objectiu de conscienciar i donar marge d'adaptació abans de començar a multar.

Els vehicles afectats per les restriccions de circulació són els que no tenen dret a cap distintiu ambiental de la DGT (0, Eco, C i B).

 

Com es controlarà la ZBE?

Per vigilar els infractors, una vintena de punts de Barcelona amb 70 càmeres faran lectura de matrícules.

També hi haurà  prop d'una trentena de vehicles de la Guàrdia Urbana repartits per la ciutat que faran lectura de plaques automàtica.

 


Amb la ZBE, Barcelona vol reduir en quinze anys un 31% les emissions de diòxid de nitrogen i un 39% les de partícules en suspensió.

 

Com pots saber si tens el distintiu?

Per assegurar-se de si el vehicle té o no l'etiqueta ambiental, es pot comprovar a través del web la DGT, de l'àrea metropolitana o de l'Ajuntament de Barcelona.

Si al vehicle li correspon el distintiu i no el té, es pot comprar per 5 euros a través de Correus, ja sigui per internet o a les oficines, adjuntant la documentació necessària. També es pot trucar al 060.

És recomanable portar el distintiu, tot i que no és obligatori.

 

Comencen a multar turismes i motos que vagin per la ZBE sense etiqueta ambiental
És recomanable, però no obligatori, portar l'etiqueta ambiental al vehicle


Quines excepcions hi ha?

Queden exempts de multa els vehicles de persones amb mobilitat reduïda, de serveis d'emergències o essencials, com un vehicle mèdic o funerari.

També en queden al marge alguns vehicles singulars, com grues, vehicles firaires, unitats mòbils de ràdio o televisió i vehicles laboratori, entre d'altres.

A banda, les persones titulars dels vehicles que no tenen etiqueta, així com els vehicles estrangers, poden demanar un màxim de deu autoritzacions. Per demanar l'autorització cal fer el tràmit a l'AMB. Cada autorització costa 2 euros, tot i que hi ha bonificacions.

Les persones en tractament mèdic que necessitin desplaçar-se amb el seu vehicle per anar al metge s'han d'inscriure prèviament al web i hi han d'aportar la documentació necessària. En cas d'urgència mèdica, podran demanar el permís en un termini de tres dies des de la infracció.

 

Com queda la moratòria per a autònoms i vehicles pesants?

Els vehicles d'autònoms amb rendes baixes i les furgonetes sense etiqueta ambiental podran circular per la ZBE fins a l'1 d'abril del 2021.

Comencen a multar turismes i motos que vagin per la ZBE sense etiqueta ambiental
La ronda del Litoral de Barcelona, inclosa en la ZBE (EFE/ Quique García)

 

El règim sancionador ha ampliat la moratòria per als autònoms amb rendes baixes que fan servir cotxe o moto per treballar. Fins ara només hi podien optar els que tenien ingressos iguals o inferiors a 1,1 vegades l'Iprem, però ara s'amplia a 2 vegades l'Iprem.

En el cas de les furgonetes, s'amplia tres mesos, fins a l'1 d'abril del 2021; Per als vehicles pesants, camions i autocars petits s'allargarà sis mesos, fins a l'1 de juliol del 2021; I per a autobusos i autocars de transport col·lectiu s'allarga 12 mesos, fins a l'1 de gener del 2022.

Es pot saber si un vehicle té moratòria a través del web de l'Ajuntament.

Una opció que tenen els vehicles pesants, com camions i autocars, sense etiqueta, és instal·lar filtres per reduir el nivell d'emissió dels motors i poder obtenir el distintiu. En canvi, aquesta mesura no es pot aplicar en turismes, motos i furgonetes.

 

ARXIVAT A:
ZBE BarcelonaContaminacióMobilitat
Anar al contingut