L'Institut Nacional d'Estadística comença a rastrejar el moviment dels mòbils
La primera part del rastreig durarà fins dijous (Reuters/Mohamed Abd El Ghany)

Comença el rastreig del 80% dels mòbils d'Espanya: 8 dies per analitzar com ens movem

L'INE ho estudiarà fins dijous, i també el 24 de novembre, el dia de Nadal i el 20 de juliol i el 15 d'agost de l'any que ve

RedaccióActualitzat

A partir d'aquest dilluns, els telèfons mòbils de les grans operadores podran ser rastrejats a tot l'estat espanyol. L'Institut Nacional d'Estadística comença a recollir les dades d'ubicació dels mòbils de la majoria d'usuaris per fer un estudi sobre els desplaçaments de la població.

Les operadores Movistar, Vodafone i Orange donaran a l'INE les dades de localització dels telèfons mòbils sense el número ni el nom dels propietaris. La primera tanda de rastrejos comença aquest dilluns i s'allargarà fins dijous amb la idea d'identificar els moviments habituals durant els dies feiners en àrees amb una mitjana de 15.000 habitants.

Pel que fa als hàbits en dies festius, les operadores entregaran les dades sobre la ubicació dels mòbils el 24 de novembre, que és diumenge, i el 25 de desembre. A l'estiu s'analitzaran els moviments dels usuaris els dies 20 de juliol i 15 d'agost.


Inquietud entre els usuaris


Aquest rastreig de dades ha generat inquietud entre molts usuaris de telefonia mòbil, activistes de drets digitals i associacions de consumidors. Denuncien que els usuaris han donat el consentiment per a l'ús de les dades personals a les operadores i no pas a l'INE, i que utilitzaran els ciutadans com a conillets d'Índia per a una vigilància massiva.

El rastreig dels mòbils genera preocupació entre els usuaris

L'Institut Nacional d'Estadística afirma que no podrà rastrejar la posició de cap terminal en concret i que l'operació compleix amb tots els requeriments de la llei de protecció de dades.

Els usuaris de Vodafone i Orange tenen l'opció d'evitar que la seva operadora entregui les dades de la seva ubicació. Vodafone disposa d'una opció a la seva aplicació i Orange exigeix l'enviament d'un correu electrònic o una carta. Movistar no dona cap opció als usuaris i ho justifica dient que les dades de l'estudi seran anònimes.

L'ens públic pagarà mig milió d'euros a les operadores perquè li facilitin les dades: 163.000 a Telefónica, 150.000 a Vodafone i 185.000 a Orange.

 

 

ARXIVAT A:
TecnologiaXarxes socials
VÍDEOS RELACIONATS
ÀUDIOS RELACIONATS
Anar al contingut