Comença a Londres el judici a Kevin Spacey per 12 agressions sexuals a quatre homes

L'actor protagonista de "House of cards" i "American beauty" s'enfronta al primer judici penal, pel qual podria arribar a ser condemnat a cadena perpètua

Actualitzat

Primera sessió, a Londres, del judici obert contra l'actor nord-americà Kevin Spacey, de 63 anys, acusat de 12 agressions sexuals a quatre homes entre el 2001 i el 2015.

Acompanyat dels seus advocats, Spacey ha arribat amb més de dues hores d'antelació i, amb un aire distès i sense aturar-se a fer declaracions, ha saludat amb la mà les desenes de periodistes i els curiosos que ja l'esperaven a l'exterior del tribunal penal de Southwark Crown, al sud de la capital britànica.

El judici, que està previst que duri quatre setmanes, entrarà en matèria divendres amb l'exposició d'arguments de les parts. En la primera sessió, dedicada a qüestions prèvies, s'han llegit els 12 càrrecs pels quals es jutja Spacey i s'han elegit els 14 integrants del jurat.

El jutge Mark Wall els ha advertit que ni la fama de l'acusat ni l'àmplia cobertura mediàtica del cas han d'influir en les valoracions i les decisions que adoptin.

"Molts de vostès coneixen el seu nom o han vist les seves pel·lícules", ha dit, abans d'assegurar que "això no els desqualifica per estar asseguts com a part d'aquest jurat".

El judici a Kevin Spacey per 12 agressions sexuals està previst que duri 4 setmanes (Reuters/Toby Melville)

Els delictes dels quals s'acusa Spacey són agressió sexual, agressió indecent i forçar una persona a involucrar-se en una activitat sexual no consentida, per als quals podria ser condemnat a cadena perpètua.

La causa que ara ha dut Spacey a judici va obrir-se el maig del 2022. D'entrada era per cinc agressions, a un home que ara té uns quaranta anys i a dos homes més que ara en tenen uns trenta, comeses suposadament entre 2005 i 2013 a Londres i Gloucestershire.

Mig any més tard, al novembre, la Fiscalia va afegir set càrrecs més, per agressions sexuals a un home entre 2001 i 2004.

Sota la llei britànica, les suposades víctimes no poden ser identificades.

En una vista preliminar celebrada davant el Tribunal de Magistrats de Westminster, a Londres, l'advocat de Spacey, Patrick Gibbs, va dir que el seu client "nega categòricament qualsevol criminalitat en aquest cas".

En saber que la causa tirava endavant i aniria a judici l'actor es va mostrar "decebut" i va anunciar la seva intenció de comparèixer davant la justícia britànica per "establir la seva innocència" i poder "continuar amb la seva vida".

Guanyador de dos Oscars per "Sospitosos habituals" (1995) i "American beauty" (1999), Spacey va ser director artístic el teatre Old Vic de Londres entre 2004 i 2015, anys en què hauria comès la majoria de les agressions de què l'acusen.

Spacey sortint del jutjat després del primer dia del judici, que ha de durar 4 setmanes (Reuters/Toby Melville)

Les primeres acusacions contra ell van fer-se públiques el 2017, mentre protagonitzava la versió nord-americana de la sèrie "House of cards", de gran èxit, al costat de l'actriu Robin Wright.

Arran de les acusacions, el seu personatge va desaparèixer de la sisena i l'última temporada de la sèrie.

Des d'aleshores, Spacey ha desaparegut de les pantalles i de la vida pública.

Ara per ara, però, sis anys després de les primeres acusacions contra ell, Spacey no ha estat declarat culpable de cap delicte.

L'octubre passat va ser absolt per un tribunal civil de Manhattan, a Nova York, en considerar que l'actor Anthony Rapp, que l'acusava d'haver-li fet proposicions sexuals el 1986, quan era un menor de 14 anys, no va aportar proves suficients per demostrar-ho.

Abans, el juliol del 2019, la justícia va desestimar una causa per les acusacions d'agressió sexual a un home de 18 anys en un bar de Massachusetts.

 

ARXIVAT A:
CinemaAgressió sexual
VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut