Un robot quirúrgic que s'ha presentat al Mobile World Congress (ACN/Aina Martí)

Com serà l'hospital del futur? El Mobile World Congress en dona algunes pistes

El 5G, la monitorització de pacients i la intel·ligència artificial seran algunes de les claus del futur de la salut

Clara PàmiesActualitzat

La tecnologia aplicada al món de la salut ha estat un dels temes protagonistes al Congrés Mundial dels Mòbils d'enguany. I és que els experts calculen que la pròxima dècada la configuració dels hospitals canviarà.

Principalment, perquè la connectivitat intel·ligent 5G, i també l'inici de l'ús del 6G, contribuirà en la millora del sistema.

El director de Connectivitat Intel·ligent de la Fundació Mobile World Capital Barcelona, Eduard Martín, assegura: "Hi haurà assistència remota a les urgències, més celeritat en els serveis i més personalització a les ambulàncies".

També s'estudia la possibilitat de monitorar pacients a casa. Per exemple, a malalts crònics, controlar-los en tot moment algunes constants vitals, o bé, a un malalt de diabetis, analitzar-li el sucre:

"Aquest sistema permetria no ocupar un espai a l'hospital, quan es necessita per a altres coses."

Aquesta tecnologia els experts calculen que podria arribar en els pròxims cinc anys a qualsevol dels centres sanitaris.

La intel·ligència artificial permetrà anar més enllà en la recerca, per la seva capacitat d'analitzar dades. I és que pot tractar al moment grans quantitats de dades, que un investigador podria trigar mesos a processar.

Això permet fer diagnòstics més acurats i, fins i tot, preveure com evolucionaran els pacients.

La intel·ligència artificial, present en alguns hospitals

L'hospital Parc Taulí de Sabadell ha posat en marxa un projecte amb l'objectiu de desenvolupar una eina d'intel·ligència artificial que ajudi a millorar el diagnòstic i a conèixer millor el pronòstic de l'artrosi de genoll. Joan Carreras, un pacient que forma part d'aquest projecte, explica:

"No podia dormir, ja dormo. No podia caminar, ja camino. I, a més, em volen fer un tractament especialment per a mi. És el que m'interessa."

De fet, aquest és l'objectiu principal del projecte OASIS: aconseguir un tractament personalitzat per a cada pacient. La clau per arribar-hi, però, és l'anàlisi de totes les dades que s'obtenen dels pacients amb artrosi, fent servir la intel·ligència artificial.

Les dades les integren en una plataforma digital i, a partir d'aquí, amb tècniques com la intel·ligència artificial, poden fer una agrupació dels pacients, tenir un diagnòstic precís i, en el futur, oferir-los teràpies més dirigides. 

Un home que utilitza un exoesquelet al MWC (ACN/Norma Vidal)

El reumatòleg i investigador de l'Institut d'Investigació i Innovació del Parc Taulí de Sabadell, Joan Calvet, explica que aquestes noves tecnologies els ajuden a gestionar una gran quantitat de dades:

"En generem moltes, de dades: a l'entrevista amb el pacient, a l'exploració, en les anàlisis de sang, en radiografies, ressonàncies... Poder-les gestionar és molt important."

I afegeix que en algunes malalties encara és més important: "En l'artrosi és clau, perquè és una malaltia que depèn de molts factors i, per tant, moltes especialitats. Tenir-ho tot concentrat ens garanteix poder treure'n rendiment".

També destaca: "Tot aquest recull i noves tecnologies ens ajudarà a avançar cap a la medicina personalitzada i de precisió".

La medicina personalitzada, diu, "és molt important perquè fins ara hem donat el mateix tractament a tothom. Ara, donarem un tractament específic a cada persona. Serà clau agrupar-los per característiques i, a partir de cada agrupació, donar un tractament o un altre".

En aquest projecte OASIS, hi participen institucions hospitalàries, centres de radiologia i tècniques avançades, centres tecnològics i fundacions de pacients.

De moment, està en una fase inicial, però estimen que tindran feta la recollida de dades d'aquí 18 mesos. "En menys de dos anys, tindrem molta més informació, que ens ajudarà a entendre millor com funciona l'artrosi; noves teràpies, per oferir a aquests pacients tractaments més personalitzats", diu Calvet.

El que constaten, experts i pacients, és la necessitat d'avançar i continuar en la recerca de noves tecnologies aplicades a les ciències de la salut: "Hem d'apostar per projectes així. L'edat et fa veure que és molt necessari. Jo no hi entenc, en noves tecnologies, però m'adono que és el que donarà resultats de millora en la meva salut", afirma Carreras.

Les altres aplicacions de la IA

El Centre Tecnològic de Catalunya – Eurecat ha creat un blíster, vinculat a una aplicació mòbil. A partir d'una tinta, amb el trencament de cada càpsula, l'app pot saber si el pacient s'ha pres o no la medicació.

Felip Miralles, director de tecnologies de salut d'Eurecat, explica: 

"D'aquesta manera, es pot alertar si no és compleix, es pot fer un perfil del compliment i es pot, fins i tot, predir si la persona continuarà sent adherent al seu tractament."

És precisament això el que busca la intel·ligència artificial: automatitzar tasques repetitives. I, a més, a partir de tota la informació que s'obté, poder fer prediccions o diagnòstics avançats.

En aquesta mateixa línia treballen els Mossos d'Esquadra. La intel·ligència artificial serà clau, per exemple, per analitzar tota la informació del sistema de drons.

El cap de l'oficina tècnica de mitjans aeris del cos explica que tota la informació "arriba a una sèrie de pantalles i és l'operador de sala qui pren les decisions. La intel·ligència artificial l'ajudarà a prendre decisions: veure quins vols són autoritzats, quins comunicats i, a partir d'aquí, activar recursos, si són necessaris per identificar el pilot d'aquell dron".

 

Però, a banda de les aplicacions que té i tindrà la intel·ligència artificial en el dia a dia, en diferents àmbits, al Mobile World Congress també se n'han estudiat els límits. I és que caldrà evitar les conseqüències negatives que pugui tenir per als drets i llibertats de les persones.

L'enginyer Josep Maria Ganyet alerta: "Una tecnologia fa molt productiu a qui la té. Per tant, les diferències entre els qui hi tenen accés i les qui no es pot fer molt gran". És una alerta davant aquesta nova tecnologia, que està de moda i en plena expansió.

 

ARXIVAT A:
Intel·ligència artificialSalutMobile World Congress
VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut