Com reduir el turisme de borratxera: l'experiència d'Amsterdam amb la publicitat negativa
Els veïns d'Amsterdam estan cansats dels turistes que busquen alcohol i drogues (Pexels)

Com reduir el turisme de borratxera: l'experiència d'Amsterdam amb la publicitat negativa

Les dades mostren un descens dels visitants, després de la campanya municipal "Allunya't", adreçada als joves britànics

Sílvia MateuActualitzat

La ciutat d'Amsterdam està cansada dels turistes que busquen alcohol, drogues i festa i que es fan insuportables als veïns. Aquesta primavera van optar per recórrer al que es coneix com a desmàrqueting turístic, amb l'objectiu de desanimar les persones que puguin estar interessades en aquest model. Sembla que no els ha anat malament, segons les dades que s'han conegut aquesta setmana.

L'Ajuntament d'Amsterdam va fer una campanya online adreçada sobretot a dissuadir als homes britànics d'entre 18 i 35 anys, on advertien sobre els perills d'una nit passada de voltes amb anuncis que amenaçaven amb multes de 140 euros, antecedents penals o danys permanents per a la salut.

Els anuncis, amb el lema "Allunya't", es van difondre per xarxes i, a més, s'activaven quan es posava al cercador termes com "comiat de solter" o "hotel barat a Amsterdam".


La campanya d'Amsterdam va rebre moltes crítiques, però es veu que ha tingut l'efecte que buscava, segons l'estudi que ha fet l'analista de la indústria de viatges ForwardKeys.

Els vols a Amsterdam s'han reduït un 22% entre el 2019 i aquest any, mentre que s'observa un creixement en destins com París i Atenes. L'anàlisi s'ha fet amb la base de dades de venda de bitllets de l'Associació Internacional de Transport Aeri (IATA) i s'ha presentat al Consell Mundial de Viatges i Turisme (CMVT).

Des de l'Ajuntament d'Amsterdam també han parlat d'una "lleugera caiguda" en el nombre de visitants procedents del Regne Unit, una impressió que també han confirmat alguns veïns del centre de la ciutat.

Reduir alguns efectes del turisme

En tot cas, fa temps que Amsterdam segueix una política decidida cap a un turisme més selectiu i menys agressiu per als residents. A més d'aquesta campanya municipal, a la primavera també van avançar els horaris de tancament dels bars i prostíbuls del districte vermell. També està prohibit el consum de cànnabis al carrer.

La ciutat també ha limitat els vols a l'aeroport de Schiphol d'Amsterdam, una mesura mediambiental i contra la contaminació acústica, i ha prohibit l'arribada de creuers per reduir la contaminació, com també ha fet Venècia.

Entre altres mesures, també vol introduir, a partir de l'any que ve, la que podria ser la taxa turística més alta d'Europa: 21,80 euros per persona i nit.

La reducció del turisme afecta, de fet, al global dels Països Baixos: l'arribada de visitants ha baixat un 26%, comparat amb el 2019.

 

ARXIVAT A:
TurismePaïsos Baixos
Anar al contingut