Com és l'estudi seroepidemiològic per detectar l'abast de la Covid-19 a Espanya?

Es posa en marxa un estudi per conèixer la incidència real de la Covid-19 a Espanya

RedaccióActualitzat

Aquest dilluns comença a fer-se l'estudi seroepidemiològic per conèixer la incidència real de la Covid-19 a Espanya.

Els detalls de l'estudi els ha donat Raquel Yotti, directora de l'Institut de Salut Carlos III, amb seu a Madrid, que és la institució que n'ha liderat la preparació.

Qui hi participarà?

L'estudi es farà a 36.000 llars de tot Espanya, amb uns 90.000 participants potencials. Les persones que seran cridades a participar-hi han estat elegides aleatòriament, però seguint uns criteris estadístics perquè constitueixin una mostra representativa del conjunt de la població espanyola, com quan es fa una enquesta.

La participació en l'estudi és voluntària, però Yotti ha fet una crida a participar-hi amb l'argument que "el resultat no tindrà només valor individual, sinó per al conjunt de la societat".

Com que es fa per llars, es recomana que tots els membres de la família hi participin.

Com es farà?

Primer es rebrà una trucada telefònica i després als participants se'ls faran dues proves.

Per una banda, un test ràpid, a partir d'una punxada al dit, que permetrà saber, en només 10 minuts, si s'ha passat la malaltia. En segon lloc, una analítica de sang, que aportarà informació complementària.

Aquestes dues proves es faran majoritàriament als Centres d'Atenció Primària i es repetiran dos cops més, al cap de tres setmanes i al cap de sis, per veure'n l'evolució. El conjunt de les dades, per tant, no es tindrà fins a mitjan juny.

Yotti ha aclarit el motiu de fer l'estudi en tres onades:

"És possible que una persona no tingui anticossos en la primera visita, però que després, durant el període d'estudi, s'identifiqui que ha desenvolupat immunitat. I això és de gran importància per poder estudiar la dinàmica de la pandèmia al conjunt del país."


Abans de començar, les persones que participin en l'estudi hauran de respondre un qüestionari "senzill", en paraules de Yotti.


Quina informació aportarà?

A diferència dels PCR, que determinen si la persona està contagiada quan se li fa la prova, els tests serològics indiquen si la persona ha desenvolupat anticossos.

Això vol dir que en algun moment ha estat en contacte amb el virus, que és una informació molt valuosa perquè permetrà estimar el nombre de ciutadans que s'han infectat de Covid-19, hagin tingut símptomes o no.

També permetrà saber la incidència de l'epidèmia per zones, per edat i per sexe, i si la transmissió s'ha produït a dins o fora de casa.


Els serveis de salut, "peça fonamental"

Yotti ha explicat que l'estudi es pot fer gràcies a la feina prèvia d'un "equip de més de 100 persones" que han estat treballant sense pausa.

 

Raquel Yotti, directora de l'Institut de Salut Carlos III (EFE/Moncloa)


Hi han intervingut, ha dit, l'Institut de Salut Carlos III, liderat pel Centre Nacional d'Epidemiologia, i el Ministeri de Sanitat.

I també els serveis de salut de cada comunitat autònoma, que ha qualificat de "peça fonamental" per a l'elaboració de l'estudi.


El moment idoni

Tot i que, al final, l'estudi comença uns dies més tard del que s'havia anunciat inicialment, Yotti ha defensat que "comença quan ha de començar" i ha destacat que "és un dels primers d'aquesta magnitud que es fa al món".

Els resultats no es tindran abans de dos mesos, a finals de juny o principis de juliol. Abans, però, es podrien tenir resultats parcials de les onades completades.

L'epidemiòleg Fernando Simón, director del Centre de Coordinació d'Alertes i Emergències sanitàries a Espanya, ha volgut remarcar, en la seva compareixença diària, que és "un estudi ambiciós, potent i complicat".

ARXIVAT A:
Coronavirus
VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut