Com creix l'illa de La Palma: el delta de lava guanya 500 metres al mar
Vista aèria del delta de lava a la costa de Tazacorte (Reuters TV)

Com creix l'illa de La Palma: el delta de lava guanya 500 metres al mar

El delta, que a les Canàries s'anomena "fajana", té gairebé 30 hectàrees de superfície i 35 metres de profunditat

Mar Vila PrunedaActualitzat

La colada de lava del volcà Cumbre Vieja de La Palma continua imparable engolint-ho tot al seu pas. Des que el magma va arribar al mar, la cascada de lava que es precipita pels penya-segats continua formant un delta de lava que va guanyant terreny al mar.

Una formació que a les Canàries es coneix com a "fajana", un terme molt estès en tots els arxipèlags de la Macaronèsia (Madeira, les Açores i les Canàries), que s'utilitza per descriure els llocs que les colades de lava han anat guanyant al mar i formant paisatges molt característics.

Un canarisme que la Reial Acadèmia Espanyola recull com un "terreny al peu de vessants, format comunament per materials despresos de les altures que el dominen", tal com està passant a la costa de Tazacorte, i que ja forma una nova estructura de 27,7 hectàrees.

En aquest vídeo a vista de dron es veu com la lava es precipita pels penya-segats:


De fet, un dels llocs més populars i atractius de La Palma són les piscines naturals de La Fajana, al nord de l'illa.

El delta volcànic ja ha guanyat més de 500 metres al mar des de la línia de costa, i ha arribat a una profunditat de 35 metres. En les últimes hores la superfície ha anat augmentant lateralment, tant cap al nord com cap al sud.

Continuen, també, els núvols de vapor d'aigua i d'àcid clorhídric que es concentren al voltant de la zona on la lava i el mar entren en contacte.


Els geòlegs marins a bord del vaixell Ramon Margalef monitoritzen la situació del delta des del mar, a una distància de seguretat de 2 km per possibles explosions o efectes que produeixi el contacte del magma amb l'oceà.


La colada que cau al mar és la inicial, mentre que la nova llengua que va començar a avançar divendres no ha arribat, de moment, al mar. Sí que ha tingut contacte lateral amb les colades anteriors.

L'illa de La Palma, doncs, va creixent, encara de manera incerta, pels canvis que diàriament es produeixen al volcà, i que obliguen els experts a monitoritzar al minut les erupcions.

Vista des del mirador de El Charco (Fuencaliente) del delta de lava, que guanya terreny al mar
Vista des del mirador d'El Charco (Fuencaliente) del delta de lava, que guanya terreny al mar (EFE/Ángel Medina G.)
ARXIVAT A:
Volcà Cumbre ViejaLes Canàries La Palma
Anar al contingut