La cascada de lava del volcà de La Palma forma un delta de més de 500 metres
La lava se solidifica quan entra en contacte amb l'aigua

La cascada de lava del volcà de La Palma forma un delta de més de 500 metres

El magma modifica la forma de l'illa i el mar canvia de color a causa dels efectes del material volcànic

RedaccióActualitzat

La lava del volcà Cumbre Vieja que cau des d'aquest dimarts a la nit a l'oceà Atlàntic està formant un delta a la costa de La Palma de més de 500 metres d'amplada.

Es tracta d'una mena de piràmide sobre el mar, que de moment fa 50 metres d'alçada, i que va creixent amb la lava que es precipita per penya-segats de 100 metres d'altura.

Es calcula que el magma s'enfonsa uns 400 metres mar endins.

El xoc tèrmic de la lava, a més de 1.000 graus, amb l'aigua també ha provocat columnes de vapor d'aigua i altres gasos que poden resultar tòxics per a la salut, com l'àcid clorhídric.

 

Per això continuen confinats diversos barris del municipi de Tazacorte. A 2 km a la rodona per mar i terra s'insta els veïns a tenir tancades les portes i finestres de casa.


L'illa creix

El delta s'està formant per la solidificació de la lava quan entra en contacte amb l'aigua. Es refreda i es trenca, de manera que els fragments es van dipositant al fons marí formant una superfície que no és uniforme.

El delta avança direcció sud de l'illa de La Palma (Reuters/Borja Suarez)

Tot aquest terreny que la lava està guanyant al mar és ja, automàticament, de domini públic marítim terrestre, és a dir, propietat de l'Estat.

Segons la Llei de Costes, pertanyen al domini públic marítim terrestre estatal els terrenys o illes que es formin per causes naturals. Aquests terrenys seran "inalienables, imprescriptibles i inembargables".

L'avenç que previsiblement tindrà el delta obligarà a l'Institut Geogràfic Nacional a modificar el mapa un cop acabi l'episodi eruptiu.

L'illa de la Palma i el riu de lava del volcà vist des de l'espai
L'illa de la Palma i el riu de lava del volcà vist des de l'espai el 26 de setembre (Nasa Earh Observatory)


El mar canvia de color

L'oceà està canviant el color a causa dels efectes del material volcànic. S'ha constatat una decoloració de l'aigua, amb àrees de color turquesa i d'altres marrons, especialment a la zona més pròxima de la lava.

Un fenomen que ja es va observar amb l'erupció volcànica submarina de l'illa d'El Hierro, quan l'oceà es va tenyir de diferents colors.

La cascada de lava també ha provocat una petita esllavissada als penya-segats.

(CCMA/Antonio Novella)


476 hectàrees afectades

Des de la boca del volcà fins a la costa de Tazacorte, ara mateix, la superfície engolida pel magma és de 476 hectàrees, i una vintena de quilòmetres de carretera.

S'han vist afectades 744 edificacions, de les quals el 88% han quedat totalment destruïdes.


Segons el Col·legi de Geòlegs, les propietats sepultades a l'illa seguiran sent privades. No obstant, l'augment del territori nacional obliga a l'Estat a protegir aquest nou bé, ja que forma part del patrimoni geològic --i subjecte a la Llei de Patrimoni Natural i la Biodiversitat--, cosa que fa que es puguin expropiar aquestes propietats.

Els propietaris de les propietats sepultades ja no podran tornar a construir-hi a sobre, si no és que es modifica el que és patrimoni geològic o històric.

Efectes a l'ecosistema marí

Pel que fa als efectes en l'ecosistema marí, seran molt negatius a curt termini. Però a llarg termini també hi haurà conseqüències positives, com ha passat a la veïna illa d'El Hierro, després del volcà submarí Tagore de fa 10 anys.

Alba González, científica a bord del vaixell oceanogràfic Ramon Margalef, que estudia, sobre el terreny, les conseqüències de l'erupció, ho qualifica de "devastador":

"Els organismes que visquin ancorats al fons del mar seran els pitjors parats, i els que poden nedar ja han fugit. Inicialment serà bastant devastador per al fons marí, però a la llarga les aportacions seran grans."

Recorregut de la lava des de la boca del volcà fins a la costa de Tazacorte
Recorregut de la lava des de la boca del volcà fins a la costa de Tazacorte (CCMA/Antonio Novella)

Margalef va viure des del vaixell, a Tazacorte, com la lava arribava al mar:

"Va ser impressionant. Portàvem dies esperant i fent prediccions sobre si arribaria al mar, i ahir finalment la colada va agafar velocitat i en qüestió d'hores va baixar tota la vessant i des d'aleshores no ha parat, formant aquesta estructura al mar."

L'erupció del volcà Cumbre Vieja vista des de la cuina d'un habitatge d'El Paso, aquest dimarts a La Palma (Reuters/Jon Nazca)
ARXIVAT A:
Volcà Cumbre ViejaLa Palma
NOTÍCIES RELACIONADES
Anar al contingut