El Cumbre Vieja té tres grans boques que expulsen magma
El Cumbre Vieja té tres grans boques que expulsen magma (Reuters/Juan Medina)

Més explosivitat al volcà de La Palma dues setmanes després de l'erupció

La lava ha engolit completament 946 edificacions i gairebé 400 hectàrees de terreny

RedaccióActualitzat

Aquest diumenge a la tarda farà dues setmanes que el volcà Cumbre Vieja va entrar en erupció. De moment, els científics no veuen indicis, ara per ara, que l'activitat del volcà s'hagi de reduir en els pròxims dies.

I, de fet, el volcà ha entrat en una nova fase més estromboliana, amb més explosions i molta quantitat de material piroplàstic de dimensions més grans.

 

 

Nou paquet d'ajudes

El president del govern espanyol, Pedro Sánchez, ha visitat l'illa de la Palma aquest diumenge i ha anunciat un nou paquet d'ajudes per a l'illa de 206 milions d'euros.

Les ajudes s'aprovaran en el proper Consell de Ministres i es destinaran de forma urgent a infraestrucutres, turisme o al subministrament d'aigua.

Aquest paquet se suma als 10,5 milions que l'executiu espanyol va aprovar la setmana passada, quan es va declarar l'illa com a zona catastròfica.


Gairebé 400 hectàrees arrasades

De moment, i segons informacions que proporciona el satèl·lit europeu Copernicus, la superfície arrasada per les colades de lava del volcà ja suma 397,5 hectàrees.

La lava ha engolit gairebé mil edificacions, un total de 946, i n'hi ha 128 més que han quedat afectades.

Aquest dissabte a la nit hi ha hagut nou terratrèmols a La Palma, un d'ells de magnitud 3,5.

El volcà expulsa amb força una gran quantitat de lava, i una enorme columna de fum cobreix el Cumbre Vieja.

Són diverses les boques que escupen lava, tres de grans, però són més els focus per on surt material volcànic i que es van obrint dia a dia.


Com el que va sorgir aquest dissabte i que emet cendra i gasos. L'erupció del Cumbre Vieja ja és la més important en 200 anys al sud d'Europa.

El president Pedro Sánchez visitarà l'illa aquest diumenge.


Monitoratge al minut

Els científics monitoritzen tots els nous punts d'emissió i la qualitat de l'aire segons els vents. Aquest dissabte es van haver de confinar 3.500 persones més dels nuclis de Los Llanos de Aridane i d'El Paso per un empitjorament de la qualitat de l'aire.

Aquests veïns van poder sortir de casa dissabte al migdia, i també ho van poder fer els veïns dels quatre barris de Tazacorte que portaven dies confinats per la perillositat dels gasos.

A partir d'ara, el cabildo de La Palma ha dit que avisarà per megafonia la població quan sigui necessari que es quedin a casa.

Els vents alisis enganxen els gasos blancs al cràter del Cumbre Vieja
Els vents alisis enganxen els gasos blancs al cràter del Cumbre Vieja (CCMA/Antonio Novella)
 
ARXIVAT A:
La PalmaVolcà Cumbre ViejaLes Canàries
Anar al contingut