L'alcalde de Barcelona, Jaume Collboni
Els pressupostos municipals ja van superar el primer tràmit gràcies al vot favorable d'ERC i el de Barcelona en Comú (ACN)

Collboni vol aprovar els pressupostos de Barcelona malgrat l'avançament electoral

ERC i BComú li van donar suport en el primer tràmit, però l'aprovació definitiva es votarà el 22 de març i l'escenari electoral hi afegeix incertesa

La situació política d'alt voltatge generada pel fracàs dels pressupostos de la Generalitat, que va desembocar en la convocatòria d'eleccions anticipades el 12 de maig, no ha d'afectar Barcelona: és el que ha defensat l'alcalde, Jaume Collboni, en una compareixença institucional.

La primera fita a superar és l'aprovació dels pressupostos municipals, que Collboni ja ha manifestat que vol que tirin endavant tal com estava previst. "Seguim més compromesos que mai a protegir Barcelona de la inestabilitat política", ha dit l'alcalde com a declaració d'intencions.

Els pressupostos municipals ja van superar el primer tràmit gràcies al vot favorable d'ERC i el de Barcelona en Comú al febrer, però han de ser aprovats definitivament en un ple el 22 de març. I Collboni confia que així sigui: "Seguim esmerçant tots els esforços perquè el 22 de març Barcelona compti amb el pressupost".

La convocatòria d'eleccions, però, complica una mica l'escenari d'acords, i per això Collboni ha reclamat "responsabilitat" als grups en un missatge dirigit implícitament als Comuns, amb qui té un acord més dèbil.


Barcelona no rebrà els 650 milions extres del pressupost de la Generalitat

Collboni va arribar a un acord amb ERC, formalitzat poc abans que els dos partits, al Parlament, arribessin també a un pacte per aprovar els pressupostos de la Generalitat, que ahir van ser tombats amb la falta del suport de Comuns i Junts. "Era un pressupost bo pel país i per Barcelona", ha lamentat l'alcalde, que ha xifrat en 650 milions els que deixarà de percebre Barcelona després que no han tirat endavant.

L'alcalde ha carregat contra "els interessos partidistes i la irresponsabilitat" que han desembocat en una "oportunitat perduda": "Ahir vam perdre tots". Una "decisió irresponsable i incoherent" que afectarà àmbits concrets de la ciutat pels quals s'havia previst un augment de la inversió, com l'educació, l'habitatge o la millora del transport públic.

Més enllà d'ERC, Collboni va poder tirar endavant la tramitació dels pressupostos amb el suport de Barcelona en Comú. El seu vot definitiu el 22 de març està més en l'aire, especialment després que el va condicionar a entrar al govern en 30 dies. El PSC, però, ho havia intentat desvincular dels pressupostos, i de moment no s'hi ha pronunciat.

"Faig una crida a la responsabilitat dels grups municipals, d'ells depèn l'aprovació del pressupost", ha afirmat Collboni. Els comptes preveuen una inversió de 3.800 milions, la xifra més elevada de la història, i reclama que "no ho posin en risc".

"Demano als grups municipals que no abandonin la ciutat a la seva sort. Això va de Barcelona"

L'alcalde, Jaume Collboni, amb la líder de BComú, Ada Colau, i altres regidores i treballadores municipals
La situació política oberta amb la convocatòria d'eleccions complica l'escenari d'acords a l'Ajuntament (ACN)

Un escenari incert per la convocatòria d'eleccions

Aquesta situació s'ha generat pel fracàs dels pressupostos de la Generalitat, que no van tirar endavant aquest dimecres al Parlament per tan sols un vot. Només ERC i PSC hi van votar a favor, i finalment la negativa de Comuns i Junts a donar-hi suport van tombar el projecte.

Aragonès va considerar que, governant amb només 33 escons de 135 i sense capacitat per tirar endavant un dels projectes principals del govern, no tenia sentit acabar la legislatura. Finalitzava el febrer del 2025 i el líder d'ERC sempre s'havia mostrat partidari d'esgotar-la.

A La Moncloa, l'avançament electoral va fer que Pedro Sánchez renunciés a aprovar uns pressupostos per al 2024. L'executiu espanyol prorrogarà els comptes i intentarà un acord per tirar endavant els del 2025, perquè l'ambient preelectoral dificulta els acords amb els partits catalans, indispensables per la majoria al Congrés.

ARXIVAT A:
Jaume Collboni Ajuntament de Barcelona
Anar al contingut