La nova estafa arriba a través de missatges de WhatsApp (Pexels/Anton)

"Coca-Cola no regala res": l'avís de la policia per una estafa a WhatsApp

La Guàrdia Civil i els Mossos alerten d'una estafa de phishing que amb el reclam d'obtenir regals amb motiu del 130 aniversari de la marca redirigeix els usuaris a una web fraudulenta on es demanen dades bancàries i personals

Actualitzat

Un avís de l'Oficina per a la Seguretat de l'Internauta de la Guàrdia Civil (OIS) alerta d'una estafa sota la marca Coca-Cola a través de WhatsApp. Un missatge fraudulent ofereix regals amb motiu del 130 aniversari de la marca i redirigeix els usuaris a una adreça web amb l'excusa de respondre a un qüestionari per aconseguir els premis.

Del frau n'alerten a xarxes tant la Guàrdia Civil com els Mossos d'Esquadra:

 

L'OIS explica que en aquesta web es demanen dades personals de l'usuari per obtenir una targeta per valor de 500 euros en combustible a les gasolineres Shell. En realitat s'està fent una subscripció d'un servei per 43,50 euros cada 14 dies.

Es tracta d'una nova estafa a través del sistema de phishing, i per evitar-les la Guàrdia Civil recomana no refiar-se d'anuncis d'ofertes o promocions i regals; comprovar que els enllaços remeten a pàgines oficials de la marca; accedir-hi posant l'adreça o URL al navegador en comptes de clicar directament un enllaç, i no donar dades personals, ni números de compte ni de targetes bancàries. A més, es recomana instal·lar un antivirus o comprovar que està actiu als dispositius.

Regals de la Coca-Cola i de carburant Shell

El missatge que fa d'ham arriba a través de WhatsApp, però també pot arribar per altres xarxes socials. El reclam és la Coca-Cola, que s'usa fraudulentament per oferir als usuaris regals amb motiu del 130 aniversari de la marca.

Missatge fraudulent que ofereix regals pel 130 aniversari de Coca-Cola (Guàrdia Civil)

L'enllaç d'aquest missatge remet a una web fraudulenta, amb una aparença similar a la de la marca original. Segons l'OSI, per detectar que es tracta d'un frau es pot comprovar que "l'URL no correspon al domini real de Coca-Cola".

El missatge remet a un concurs per obtenir el premi (Guàrdia Civil)

Després de les preguntes i d'haver obtingut el premi, una altra pàgina fa escollir entre unes caixes on hi ha premis ocults. En qualsevol de les icones el resultat és el mateix: per obtenir el premi cal enviar el missatge a 20 amics per WhatsApp --de manera que s'expandeix l'estafa--, i demana omplir un formulari amb les dades personals.

Per obtenir el premi "cal" reenviar el missatge i donar les dades personals (Guàrdia Civil/OSI)

Aleshores, la mateixa web redirigeix a una pàgina en la qual t'ofereix aconseguir per 2 euros una targeta per posar gas i combustible a les gasolineres Shell per valor de 500 euros. En aquest cas, si es llegeix la lletra petita, es veu que aquest suposat regal és una subscripció fraudulenta que farà pagar a l'usuari 43,50 euros cada 14 dies. I si la vol cancel·lar, li farà pagar 6,95 euros més.

Una altra oferta acaba sent una subscripció de pagament (Guàrdia Civil/OSI)

Contra el phishing sempre va bé aplicar els adagis populars com el que recomana desconfiar de qui t'ofereix duros a quatre pessetes o, per als més joves, el que diu que res no val menys del que costa.

ARXIVAT A:
Xarxes socials WhatsAppConsum
Anar al contingut