Duran i Lleida compareix per valorar l'anunci de Zapatero.
Duran i Lleida insisteix que el govern català no farà pagar més als catalans.
Barcelona

CiU qualifica la decisió de Zapatero d'inoportuna, el PP de fracàs i ERC i ICV d'intranscendent

La decisió de Zapatero de no tornar-se a presentar genera a Catalunya tantes opinions com partits. Convergència i Unió diu que l'anunci és "inoportú". El PP ho veu com un fracàs i critica que Espanya "no pot tenir un president interí". Iniciativa prefereix centrar-se en les polítiques, i no en els noms. Esquerra Republicana qualifica la renúncia del president del govern espanyol d'"intranscendent".

Actualitzat
El portaveu de Convergència i Unió al Congrés dels Diputats, Josep Antoni Duran i Lleida, veu "lògica" però "equivocada" la decisió de José Luis Rodríguez Zapatero de no tornar a presentar-se a les eleccions generals.

Duran diu que és normal que Zapatero no s'hi torni a presentar perquè és "un llast per al Partit Socialista". En canvi, diu que el president del govern "s'equivoca" en anunciar ara la renúncia perquè crearà "un debat sobre la successió que no és bo" abans de les eleccions municipals.

El líder d'Unió demana al president que "el temps que li queda de mandat l'aprofiti per prendre mesures a curt termini" per reduir el nombre de desocupats a Espanya.

La presidenta del PP a Catalunya, Alícia Sánchez-Camacho, s'ha fet ressò del discurs oficial del seu partit i ha demanat eleccions anticipades. Camacho assegura que Espanya "no pot tenir durant més de vuit o nou mesos un president amortitzat, un president interí".

El president d'Esquerra Republicana de Catalunya, Joan Puigcercós, en canvi, considera "intranscendent" que Zapatero no sigui candidat. El líder d'ERC creu que la política del PSOE "continuarà sent la mateixa, amb Alfredo Pérez Rubalcaba, Carme Chacón o José Bono".

Segons Puigcercós, el president del govern s'ha convertit "en un empleat de la gran banca" en els últims anys del seu govern, en què ha renunciat a la política social que va impulsar en els dos primers exercicis, que ha qualificat de "bienni progressista".

Iniciativa comparteix la visió de Puigcercós. La portaveu d'Iniciativa per Catalunya Verds, Laia Ortiz, ha explicat que el seu partit rep la decisió de Zapatero "expectant". Ha assenyalat que el que importa "no és que marxi una persona sinó que marxin les polítiques de dretes que ha estat fent el PSOE en els darrers temps". Tot i així, ha dit que ni Chacón ni Rubalcaba representen el "canvi de polítiques" que, segons considera, el PSOE ha d'aplicar.

Per la seva banda, el president de Ciutadans, Albert Rivera, ha qualificat l'anunci de "bona notícia". Rivera consiera que la gestió econòmica de Zapatero "ha estat nefasta" i que "ha obert debats que han dividit la societat, amb les reformes estatutàries o la negociació amb ETA". En un comunicat, Albert Rivera assenyala que "Zapatero suspèn com a president i ha fet bons tots els presidents anteriors".
Anar al contingut